Ekstrudiranje

Punomasni sojin griz je krmivo bogato energijom i proteinima, namenjeno prvenstveno za ishranu živine i svinja, a može se koristiti i za preživare.

 

Proizvod je bogat proteinima, aminokiselinama, vitaminom E, vitaminima B-kompleksa i mineralima, a najviše kalijumom (K). To je proizvod visoke hranljive i biološke vrednosti sa inaktiviranim antinutritivnim faktorima, čime se povećava iskorišćenost proteina.

Hemijske analize ekstrudiranog zrna soje u 2010. pokazale su da sadrži minimum 37% proteina, dok je pravilnikom propisano minimum 36% proteina.

                                       

 

Proces obrade sojinog zrna zove se ekstrudiranje.

 

To je hidrotermički postupak obrade hraniva. Ekstrudiranjem se obrađuje celo zrno, pojedina hraniva ili kompletne smeše. Ovaj proces se izvodi tako što se hranivo kome je dodata pregrejana vodena para potiskuje snažnim spiralnim transporterom kroz čelični cilindar. Ekstrudiranje je proces koji istovremeno omogućava kuvanje I omekšavanje, pa se u sojinom brašnu uništava tripsin-inhibitor, a skrob želatinizira. Pri izlasku materijala kroz glavu cilindra dolazi do njegovog širenja-ekspanzije, što dodatno doprinosi želatinizaciji skroba.

 

Savetodavac za melioracije

 

Igor Ristić, dipl. ing.

 

 

Additional information