Engleski punokrvnjak

Engleski punokrvnjak je jedina rasa konja kod koje je prvi selekcijski kriterijum za izbor bio, i do danas ostao, rezultat koje grlo postigne na trkama. Ovo je ujedno i najobjektivniji način ispitivanja radne sposobnosti, jer isključuje subjektivne želje i naklonost odgajivača. To je ujedino i najbliži način prirodnoj selekciji, jer se konj održao u prirodi do sada zahvaljujući svojoj brzini (brzim nogama). 

                 

Rasa je nastala tokom sedamnaestog i osamnaestog veka. Domaće kobile su ukrštane sa uvezenim orijentalnim pastuvima arapskih, berberskih i turskih rasa. Engleski punokrvnjak je veoma elegantan i čvrste građe. Ima plemenitu glavu, dugačak vrat, dubok grudni koš, kratka leđa i duge sapi. Obično je dorate, crne ili alate boje; može biti i beo, siv, ili palomino,  mada se te boje retko sreću.Visok je 160-173 cm, a težak 450-500 kg.

Engleski punokrvnjak je pravi atleta u svetu konja. Izuzetno je brz i snažan. Živog je temperamenta, hrabar i borben. Koristi se prvenstveno za trke, ali se sreće i na takmičenjima u preskakanju prepona, dresurnim takmičenjima i lovu. Bio je značajan meliorator za mnoge novije rase.

Engleski punokrvnjak je rasa konja koja se koristi za galopske trke. Iako se termin „punokrvnjak“ tehnički može koristiti za svakog čistokrvnog konja, u praksi se ta reč odnosi na konja engleske rase. Engleski punokrvnjak je rasa konja koja se koristi za galopske trke. Iako se termin „punokrvnjak“ tehnički može koristiti za svakog čistokrvnog konja, u praksi se ta reč odnosi na konja engleske rase.

                                                                      dr Bratislav Pešić

Additional information