Ćureća jaja za priplod

Ćurke se uglavnom gaje radi proizvodnje mesa, odnosno jaja za priplod iz kojih će se dobijati jednodnevni ćurići, koji kasnije kao podmladak služe za obnovu jata ukoliko se podmladak ne proizvodi u posebnim centrima, ili za dobijannje ćurića za tov.

Ćurke ulaze u priplod sa oko 8 meseci uzrasta, a u proizvodnji jaja za priplod koriste se oko godinu dana, a vrlo retko i nešto duže. Za to vreme treba im  obezbediti odgovarajući smeštaj, ishranu i zdravstvenu zaštitu, kako bi mogle da do maksimuma razviju svoje proizvodne sposobnosti za nošenje kvalitetnih jaja za priplod. 

Ćurke se naseljavaju u objekat za nošenje u uzrastu od oko 28 nedelja, kada se vrši i odgovarajuća selekcija, i sva grla koja iz bilo kojih razloga ne odgovaraju za priplod škartiraju se. Već krajem 32 nedelje, odnosno u 33 nedelji, ćurke počinju da nose. Odnos polova u jatu je 1:8 do 1:10. 

Ćurke pronose sa navršene 32 nedelje uzrasta i najvišu nosivost od 77% za najlakši i do 65% za najteži tip, dostižu već sa 35 nedelja starosti, odnosno u 3 nedelji nošenja. U zavisnosti od tipa hibrida, u toku nošenja po useljenom grlu treba da se dobije od 80-90 jaja. Jaja treba sakupljati najmannje 7 puta dnevno, a u vreme najveće nosivosti  i znatno češće kako bi se izbeglo lomljenje jaja u gnezdima. Sva sakupljena jaja se klasiraju na jaja za nasad, jaja za konzum i jaja za preradu. Jaja za priplod se moraju fumigirati i ostaviti u prostoriji gde se čuvaju do ulaganje.

                                                                           Dr Bratislav Pešić, prof

Additional information