Vesti

Koordinator Prognozno-izveštajne službe Srbije dr Dragica Janković posetila PSSS Leskovac

Dana 10.02.2014. PSSS Leskovac posetila je koordinator Prognozno-izveštajne službe Srbije dr Dragica Janković koja je istovremeno i član radne grupe za suzbijanje žilogriza (Capnodis tenebrionis) pri MPŠV Uprava za zaštitu bilja.

 U razgovoru sa direktorom  Mast.dipl. ing. Bratislavom Pešićem, spec. bilo je reči o predstojećim aktivnostima PIS Srbija RC Leskovac, postavljanju i praćenju feromonskih i svetlosnih klopki kao i stavljanje sistema prognoze i izveštavanja na viši nivo.  Naime, na području Leskovca planira se postavljanje meteoroloških stanica za  praćenje meteoroloških parametara  u cilju utvrdjivanja  bioloških tačaka za štetne organizme i uspostavljanje modela   prognoze moljca krompira, moljca paradajza, kupusa i ostalih štetnih organizama koji se u jačem intenzitetu pojavljuju na području Jablaničkog okruga, a koji bi se kasnije koristili na području cele Republike Srbije. Cilj  je smanjena primena pesticida, zaštita čovekove okoline i proizvodnja zdravstveno bezbedne hrane.

 

 

Nakon toga obidjeni su dugogodišnji zasadi pod višnjom kako bi se utvrdila rasprostranjenost i  štetnost  koju pričinjava žilogriz radi formiranja  izveštaja koji se mora uputiti  radnoj grupi pri MPŠV Upravi za zaštitu bilja  u cilju pronalaženja rešenja za suzbijanje ovog štetnog organizma.

 

Additional information