Pojava imaga žilogriza

Na području delovanja RC Leskovac obilaskom dugogodišnjih zasada pod višnjom ekotip oblačinska registruje se pojava imaga žilogriza (Capnodis tenebrionis).  Žilogriz se u ovom periodu hrani lišćem korovskih biljaka, čim dodje do listanja višnje i ostalih koštičavih voćnih vrsta  počeće da se ishranjuje peteljkama listova voćaka. Ove, 2014. godine imago  žilogriza   šiljokrilca pojavili su se ranije s proleća i istovremeno, a najverovatnije je tome doprinela blaga i topla zima.

Preporuka proizvodjačima je da se izvrši detaljan pregled proizvodnih zasada na prisustvo štetočina po utvrđenoj proceduri i preporuci MPŠV Uprave za zaštitu bilja u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja žilogriza (Capnodis tenebrionis) i šiljokrilca. (Perotis lugubris) koja je objavljena na sajtu MPŠV.

 Imago Žilogriza 

U ovom periodu kada se višnja nalazi u fazi cvetanja (fenofaza 61-65 BBCH skale (početak cvetanja - oko 10 % cvetova otvoreno, do 50 % otvorenih cvetova), ne preporučujemo primenu insekticida kako ne bi došlo do trovanja korisnih insekata. Preporučuje  se:

•postavljanje lovnih klopki i sakupljanje odraslih jedinki,

•intenzivna obrada zemljišta, 

•suzbijanje korova;

•zaštita zemljišta i prizemnog dela stabla PVC folijom;

 

Savetodavac za zaštitu bilja

mr Gordana Jovanović

Additional information