Zdravstevno stanje strnih žita na području Jablaničkog okruga

Na području Jablaničkog okruga  obilaskom parcela strnih žita registrovana je masovnija pojava  promena  u vidu žućenja listova, koje su izazvane dejstvom abiotskih I biotskih  faktora.

Od abiotskih faktora veliki  problem  predstavlja  kiselost zemljišta gde  je na 70-80 % površina  pH 4-5,5, Zbog toga dolazi do izražitog  žućenja I sušenja lisne mase. Žutilo je prisutno  na primarnim i  sekundarnim stablima bokora, ponegde su listovi zahvaćeni do polovine, a ima slučajeva gde su celi listovi sasušeni.

Osim toga, niske temperature koje su vladale pre izvesnog vremena, ostavile su posledice na strnim žitima , pšenici I ječmu,  jer je došlo do  izmrznuća, naročito pšenice koja je bila u fazi intenzivnog bokorenja.

Od biotskih faktora registrovana je  siva pegavost pšenice prouzrokovač  Septoria tritici  - mrežasta pegavost (Pyrenophora teres).

S obzirom da se radi o parcelama na manjim površinama, gajenje strnih žita  se obavlja uz plodored I plodosmenu, za sada ne preporučujemo primenu fungicida.

 

Treba i dalje pratiti zdravstveno stanje useva strnih žita.

Savetodavac za zaštitu bilja

Mr Gordana Jovanović

Additional information