Proizvodnja cveća u zaštićenom prostoru

Ulaganje, trud, rad, stalna edukacija i velika ljubav prema ovom poslu ukratko opisuju proizvodnu cveća u zaštićenom prostoru, rekao je jedan od najpoznatijih cvećara sa juga Srbije. Porodica Stanković Dragana iz Bogojevca već dvadeset godina vredno radi kako bi tržištu ponudili što kvalitetnije proizvode. 

                                 Proizvodnja cveća u plasteniku

Na tržištu se stalno pojavljuju „novi“ proizvođači cveća, koji par godina pokušaju sa ovom proizvodnjom, zatim odustaju, dok je manji broj proiizvođača konstantno u ovom poslu.

Proizvodnja cveća je vrlo lep i „mirisan“ posao, ali nije nimalo lak zadatak, jer skoro tokom čitave godine ima posla u plasteniku, od proizvodnje rasada, do realizacije prodaje, a biljke zahtevaju stalnu „pažnju“ i negu. Ulaganja u proizvodnju cveća su velika, od nabavke semena, pripreme supstata, proizvodnje rasada i negu biljaka do realizacije prodaje. 

Kako bi proizvodnja bila uspešna, biljke moraju imati odgovarajuću temperaturu, pa je grejanje neophodna investicija u ovom poslu. U cvećarstvu je vrlo je bitno vreme izlaska na tržište, i popularnosti cvetne vrste. 

Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo

mast. ing. Jelena Stojiljković

 

 

Additional information