Apel poljoprivrednim proizvodjačima da ne spaljuju biljne ostatke i korove!

Iako je spaljivanje korova i biljnih ostataka na njivama Zakonom zabranjeno, u Srbiji je to i dalje vrlo česta pojava. 

Bliži se početak žetve a spaljivanje žetvenih ostataka je navika poljoprivrednih proizvođača. Spaljivanje biljnih ostataka na njivama je izuzetno štetno, i uprkos upozorenjima stručnjaka da se to ne čini, poljoprivredni proizvodjači pokušavaju da spaljivanjem reše problem korova i biljnih ostataka na svojim parcelama - osiromašujući time zemljište. 

 

U svim granama biljne proizvodnje posle žetve ostaju korenovi i nadzemni ostaci. Ovi sporedni prpizvodi biljne proizvodnje mogu se iskoristiti na više načina: Kao stočna hrama, u oplemenjenom  ili dorađenom obliku, kao prostirka u stočarstvu, kao sirovina za spremanje stajnjaka i komposta i neposrednim uključivanjem u procesu koriščenja organske materije zaoravanjem u zemljištu. Zaoravanjem se žetveni ostaci uključuju u proces kruženja organske marije u zemljištu, stimuliše se biološka aktivnost zemljišta i pozitivno utiče na strukturu i vodno-vazdušne i toplotne osobine zemljišta. Zaoravanjem žetvenih ostataka popravlja se plodnost i produktivnost zemljišta.

I pored svih mogućnosti iskorišćavanja biljnih ostataka poljoprivredni proizvođači u praksi često primenjuju spaljivanje. Spaljivanje biljnih ostataka i korova može biti vrlo opasno, a prema postojećim zakonskim propisima je i zabranjeno. Prilikom spaljivanja biljnih ostataka razvija se visoka temperatura, čime se uništava plodonosni sloj zemljišta i korisni mikroorganizmi. Osim gubitka u organskoj materiji, vatra zagađuje okolinu i predstavlja veliku opasnost zbog mogućnosti nekontrolisanog širenja požara. 

I ovom prilikom apelujemo na poljoprivredne proizvođače da pronađu neku od mogućnosti iskorišćavanja žetvenih ostataka, a spaljivanje žetvenih ostataka zamene nekom od navedenih mera!   

Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo

mast. ing. Jelena Stojiljković

Additional information