Ekipa iz emisije "Naša Sela" promoviše poljoprivredne proizvođače iz Leskovca

Dana 18.10. 2014 godine PSSS Leskovac je ugostila novinare iz emisije "Naša Sela" koja je poznata po tome da promoviše poljoprivredne proizvođače iz južne Srbije. Direktor PSSS Leskovac, msc Bratislav Pešić sci. i savetodavci: mr Gordana Jovanović i mast. Jelena Stojiljković su obišli proizvođače iz Donjeg Stopanja i Vinarca, gde je ekipa iz "Naših Sela" napravila nekoliko reportaža u cilju promovisanja poljoprivredne proizvodnje.

Na području Jablaničkog okruga povrtarska proizvodnja predstavlja vrlo značajnu granu biljne proizvodnje, povrtarstvo je zahtevan i težak posao koji zahteva dosta znanja, truda i rada rekao je predsednik ZZ „Zelena zvezda“ Đorđe Micić. Ove godine su prinosi dosta umanjeni, ali je zato cena paradajza i paprike odlična. Poslednjih desetak dana obavlja se sukcesivna sadnja zelene salate, za koju vlada veliko interesovanje a očekujemo i solidnu cenu. Članovi zadruge su svoju budućnost videli u proizvodnji povrća u zaštićenom prostoru, a proizvode isporučuju marketima na teritoriji Republike Srbije. 

Ove proizvodne godine vegetacijski usloi nisu zadovoljavajući za proizvodnju povrća, posebno kada se radi o proizvodnji na otvorenom. Najpre, meteorološki uslovi su odložili sadnju povrća za 10-ak dana, zatim nestabilno vreme sa padavinama, vrlo često pljuskovitog karaktera, bez dovoljno toplote i svetlosti su uslovi koji ne pogoduju paprici i paradajzu, koji su strateški proizvodi sa ovog područja, rekla je mast. ing. polj. Jelena Stojiljković, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo. Ovakve vremenske prilike su uzrokovale i pojavu bolesti i štetočina, pa je trebalo obaviti redovnu i kvalitetnu zaštitu kako bi se sačuvao prinos i kvalitet, istakla je mr Gordana Jovanović, savetodavac za zaštitu bilja. Kada se radi proizvodnja na ovako velikim površinama, mora se razmišljati i o bezbednom uklanjanju ambalaže od pesticida i zaštiti životne sredine naglasio je direktor PSSS Leskovac, Msc Bratislav Pešić, spec. Nakon obilaska plasteničke proizvodnje zadrugara, posećene su i parcele sa hibridima kukuruza gde je dat savet proizvođačima kada treba početi sa berbom kukuruza, i kako bezbedno sačuvati i skladištiti kukuruz. Optimalni rok za setvu strnih žita je u toku, pa uskoro treba pripremiti parcele i obaviti setvu ozimih strnina. Elektrifikacija polja je jako značajna karika u lancu biljne proizvodnje, a domaćinstva će na ovaj način moći električnim pumpama da navodnjavaju povrće i da tako ostvare značajnu uštedu u proizvodnji rekao je u razgovoru predsednik udruženja „Selište“ Dragan Ilić. Projekat je podržan i od strane Ministarstva poljoprivrede, lokalnog rukovodstva i leskovačke „Elektrodistribucije“, kazao je direktor. 

Additional information