Poseta poljoprivrednom gazdinstvu u Donjem Krajincu

Posao povrtara nije nimalo lak. Tome u prilog govori činjenica da odmora u ovoj proizvodnji bukvalno nema, jer posla ima konstantno, tokom cele godine. U cilju ekonomske opravdanosti proizvodnje leskovački povrtari svake godine povećavaju površine pod plastenicima. Kako bi povećali svoj profit i što ranije ponudili tržištu sveže povrće brojni povrtari su u svojim plastenicima uveli grejanje. To je veoma skupa investicija, ali ako se želi uspešna proizvodnja, u proivodne objekte se mora stalno ulagati, tj. proizvodnja se mora stalno osavremenjavati. Projekat „Elektrifikacije polja“ je značajno osavremenio i olakšao rad povrtarima u selima Donje  i Gornje Krajince, jer su meštani ovih sela na svojim parcelama dobili električnu energiju koju koristite za siteme za navodnjavanje.

U okviru svojih redovnih aktivnosti savetodavci PSSS Leskovac posetili su gazdinstvo Đorđević Jovice iz Donjeg Krajinca, koje obrađuje 60 ari pod plastenicima. Jedanaestočlana porodica Đorđević bavi se isključivo povrtarskom proizvodnjom, a sadnja krastavca salatara obavljena je još pre petnaestak dana. 

Proizvodnja u zaštićenom prostoru osigurava raniju berbu, što iziskuje dodatne troškove za zagrevanje. Svakako da je cena plodova rane proizvodnje povrća više u odnosu na proizvode koje za berbu pristižu kasnije, a ujednačenost proizvoda, kvalitet plodova i brzina plodonošenja omogućava dobro tržište i bolji plasman. 

                                                                  Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo

                                                                          m. sc. Jelena Stojiljković

Additional information