Obilazak Crne Trave

Naselje Krivi Del, selo u ruralnom području jugoistočne Srbije koje se nalazi  u opštini Crna Trava na nadmorskoj visini od 721 m, posetila je stručna ekipa PSSS Leskovac, savetodavac mr Dejan Ranđelović. U Naselju živi 159 stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 44,8 godina. 

    

Poljoprivredno gazdinsto Stoleta Ilića iz Krivog Dola u Opštini Crna Trava je jedno od retkih gazdinstava u ovoj opštini koje se odlučilo da sačuva duh planinskih sela i ostane verno svom ognjištu. 

Gazdinstvo se bavi stočarskom proizvodnjom poseduje 4 grla goveda i 10 grla koza. Zahvuljujući rukovodiocima Fonda za poljoprivredu opštine Crna Trava ovo gazdinstvo je dobilo 5 alpino koza i 1 jarca, preko programa podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvoj. Gazdinstvo poseduje veliki potencijal za bavljenje kozarskom proizvodnjom jer u svom posedu ima prirodne pašnjake sa raznovrsnom florom biljaka što pogoduje razvoju i ishrani koza. Na gazdinstvu živi i opstaje svojim radom više generacija deda ,otac, sin, unuk.

U prostorijama Doma omladine u Crnoj Travi PSSS leskovac održala je, istoga dana, predavanmje na teme: Gajenje i zaštita borovnice, kao i edukativna predavanja iz stočarstva-Uzgoj Alpino koza.

                                                                                     dr Bratislav Pešić

Additional information