Povećanje proizvodnih sposobnosti kiselih zemljišta

 

Kisela reakcija zemljišta, smanjena pristupačnost dostupnih formi najvažnijih bijlnih hraniva, pre svega fosfora i kalcijuma kao i nizak sadržaj humusa  jesu ograničavajući faktori postizanja visokih i stabilnih prinosa gajenih biljaka.Niski prinosi gajenih kultura na ovim zemljištima jesu rezultat blokade pojedinih hraniva u uslovima kisele reakcije, loše strukture, nedostatka organskih materija kao i nepovoljnog režima vode i vazduha. Pored kisele reakcije ova zemljišta karakteriše veoma često povećan sadržaj toksičnih oblika aluminijuma. Na zemljištima čija je pH vrednost manja od 4,0 primećeno je opadanje prinosa gajenih biljaka. Te biljke uglavnim se nalaze u stanju stresa i veoma često dolazi do masovnog propadanja useva.

Neutralisanje kisele reakcije unošenjem kreča je mera koja se redovno preporučuje za popravljanje kiselih zemljišta. I pored toga što je Ministarstvo poljoprivrede  sedam godinа finansiralo nabavku krečnog materijala za registrovana poljoprivredna gazdinstva, široka proizvodnja nije prihvatila neutralisanje kiselih zemljišta krečom kao redovnu meru. Unošenjem krečnih materijala, pored smanjenja kiselosti zemljišta obezbeđuje se kalcijum, povećava se sadržaj lakopristupačnog fosfora, pospešuje se mineralizacija organskih i žetvenih ostataka, smanjuje se sadržaj toksičnih materija i teških metala u zemljištu.

 

       Klasifikacija zemljišta na osnovu njihove pH vrednosti

 

Grupa

pH u nKCl

Reakcija

I

Preko- 7.20

Alkalna

II

6.51  - 7.20

Neutralna

III

5.51  - 6.50

Slabo kisela

IV

4.51  - 5.50

Kisela

V

Ispod- 4.50

Jako kisela

     

        

Tabela optimalnih pH -vrednosti za razvoj određenih kultura:

Vrsta useva

Potrebna kiselost (pH vrednost)

Pšenica

5.5-7.0

Kukuruz

5.0-7.0

Jabučasto voće

5.2-7.7

Koštičavo voće

5.7-7.7

Jezgrovito voće (orah i lešnik)

6.0-7.0

Jagodičasto voiće

5.1-6.0

Cvekla i praziluk

6.5-7.5

Karfiol

6.2-7.5

Mrkva

6.2-7.5

Krastavac

5.2-7.5

Paprika i paradajz

4.7-7.0

Krompir

5.0-6.0

Crni luk

6.5-7.4

Vinova loza

6.5-7.2

  

Adekvatna primena krečnih materijala u kombinaciji sa organskim i mineralnim đubrivima predstavlja najefikasniji način otklanjanja nepovoljnih i loših proizvodnih osobina kiselih zemljišta. Krečni material zajedno sa  stajnkakom najbolje je primeniti posle žetve strnih žita.

Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo

Boban Stanković, dipl. ing.

Additional information