Mere nege u proizvodnji ranog kupusa

 Nakon nekoliko dana od rasađivanja vrši se kontrola useva, ako nedostaje više od 10 % biljaka treba obaviti presađivanje.

Navodnjavanje je neophodna mera u proizvodnji kupusa. Najbitnije navodnjavanje je nakon rasađivanja biljaka. Za uspešnu proizvodnju kupusa norme zalivanja su  200-400 m3 vode. Najbolji efekat se ostvaruje ako se zalivanje obavi tokom noći, ili rano izjutra. Mlađe biljke zahtevaju stalno vlažno zemljište. Na lakšim zemljištima norme zalivanja su manje, ali je navodnjavanje češće. U poslednje vreme, proizvođači veće ekonomske moći se odlučuju za uvođenje prihrane preko sistema kap po kap i na otvorenom prostoru.

       Navodnjavanje u kupusu

Međuredna kultivacija je obavezna mera nege, koja se obavlja sa ciljem uništavanja korova i stvaranje povoljnog vodno-vazdušnog režima. Prva kultivacija obavlja se  5 dana nakon rasađivanja, a sledeća posle svakog navodnjavanja sve do momenta zatvaranja redova. 

Kod rane proizvodnje kupusa korišćenje herbicida nije česta praksa, borba protiv korova najčešće se izvodi dobrom predsetvenom pripremom i kasnijim kultiviranjem. Unošenjem zemljišnih insekticida počinje se borba protiv štetočina. Poslednjih godina veliki problem u proizvodnji kupusa predstavljaju bakteriozna oboljenja. Pored bakterioznih štete u proizvodnji ranog kupusa pričinjavaju i virozna i gljivična oboljenja. 

Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo

mast. ing. Jelena Stojiljković

Additional information