Nedostatak Mg kod krastavca

Za normalan rast i razviće biljaka neophodni su biogeni elementi, bez kojih biljka ne može da obavi svoju osnovnu životni funkciju, gde se ubraja i Mg. U slučaju nedostatka Mg dolazi do karakterističnih promena na biljkama, kojih inače nema u normalnim uslovima ishrane. Mg  je važan sastojak hlorofila i brojnih fizioloških procesa. U slučaju nedostatka magnezijuma prestaje fotosinteza, razgrađuje se hlorofil, što je česta pojava na starijim listovima. Pri slabom osvetljenju, u nedostatku vlage, slabi usvajanje Mg.

    

     

Potrebe za dodavanjem Mg javljaju se povremeno, zavisno od vrste gajene biljke, stepena intenzivnosti proizvodnje i specifičnosti zemljišnih uslova. Do nedostatka Mg na biljkama dolazi na kiselim i peskovitim zemljištima. Peskovita zemljišta su siromašna magnezijumom jer podloga sadrži malo magnezijuma a još se na ovom tipu zemljišta brzo ispira. Na kiselom zemljištu dolazi do deficita zbog izražene rastvorljivosti soli magnezijuma te dolazi do njegovog ispiranja. Do nedostatka ovog elementa može doći  u usevima i zasadima koji se uzgajaju u zemljištu sa visokim sadržajem kalcijuma ili kalijuma, koji su izraziti antagonisti Mg pa kao takvi sprečavaju njegovo usvajanje od strane biljke.

Na području delovanja PSSS Leskovac, kod pojedinih proizvođača, na listovima krastavca u uslovima plasteničke proizvodnje došlo je do pojave intervenozne hloroze gde nervi ostaju zelene boje, a površina između njih je žuta. 

Simptomi nedostatka Mg na krastavcu pojavljuju se na donjem-starijem lišću, jer u slučaju nedostatka ovog elementa u zemljištu, biljke Mg povlače iz starijeg lišća.

U slučaju nedostatka magnezijuma, prilikom prihranjivanja krastavcu treba dodavati hraniva na bazi magnezijum nitrata ili magnezijum sulfata.

Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo

mast. ing. Jelena Stojiljković

Additional information