Vi i vaše cveće dočekajte leto spremni

 Ovog proleća nismo imali previše sreće sa vremenom. Najlepše godišnje doba propraćeno je hladnim i kišnim danima. Većini biljaka preterana vlaga škodi i zato posebnu pažnju trebamo posvetiti zemljištu. S prvim toplim danima, kada iz zemljišta počne da isparava suvišna vlaga preporuka je povremeno prekopati površinu zemlje. Pratiti promene na lišću i ako je potrebno primeniti neki od fungicida. Ranije zasađeno cveće treba prihraniti mineralnim ili tečnim đubrivom. Da se nebi umanjila dekorativnost cvetnica (petunije, muškatle, belagona, lepi jova, ......., pojačano listanje na račun cvetanja), umereno u oči cvetanja dodati specijalizovana đubriva za stimulisanje cvetanja. 

 

Čuvarkuća

Čuvarkuća je u južnim krajevima veoma poznata biljka.  To je je biljka koja podnosi niske temperature, može uzgajati u saksijama ili na otvorenom. Raste po vrtovima, baštama i krovovima. Biljka vodi poreklo iz Meksika i raste skoro u celoj Evropi. Veoma dugo može da opstane bez vode, voli mesta na kojima ima dovoljno sunca i pravi je ukras dvorišta tokom cele godine. Listovi ove biljke su mesnati, sočni, na vrhovima crvenkasti i oštri,  puni minerala izutetno lekovitog svojstva. Veruje se da neutrališe delovanje štetne energije, posledice stresa i negativnih misli,  pomaže u isceljenju bolesti, smiruje i stabilizuje nervni sistem i povećava radnu sposobnost.  Sveže ceđen sok pomaže pri lečenju čira na želucu, jača otpornost organizma, leči glavobolju, bolesti srca i krvotoka, povećava krvni pritisak……  

 

Lako  se razmnožava, može se koristiti kao ukras oko fontana.  U  seoskim domaćinstvima postoji običaj  da se čuvarkuća stavi u kravlju balegu i zalepi na krov kuće, ograde i svih pomoćnih zgrada.

Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo

dipl. ing. Boban Stanković      

Additional information