Lubenica (Citrulus lanatus) - slatka i zdrava

Lubenica se gaji zbog zrelih, slatkih, mirisnih, sočnih, ukusnih plodova prijatne arome i osvežavajućeg ukusa. Najviše se koristi u svežem stanju i tokom vrelih dana ništa ne može da osveži kao parče sočne lubenice. Lubenica  je povrće koje se kod nas najčešće gaji na otvorenom polju, uspešno se gaji i u različitim tipovima plastenika. Poreklom iz Afrike, lubenica je  u 13. veku preneta u Evropu. 

   Na području Jablaničkog okruga  uveliko je počela sezona lubenica, još uvek nije kasno da se primene neke mere nege koje će doprineti njihovom boljem kvalitetu. Okretanje plodova koji se nalaze na vreži i počinju da sazrevaju, ima za cilj da se plod lubrnice pravilno formira i ne ostane  bled na mestu na kojem leži na zemlji.To je važno kako zbog spoljašnjeg izgleda lubenice, tako i zbog njenog ukusa.

Ukoliko se ova mera ne primeni, meso na tom mestu je lošijeg kvaliteta.Vreme okretanja ploda lubenice određuje se proizvoljno, (kad plod postigne oko četiri, a planira se da naraste do deset kilograma) . To je obično  dve- tri nedelje pre berbe. Odsecanje vrhova biljaka čime se omogućava  plodu da dobije više sunca jedna je  od mera nege koja utiče na kvalitet ploda. Primenjuje se kod onih hibrida  koji imaju krupne plodove i razvijaju snažnu i bujnu vrežu. 

Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo

dipl. ing. Boban Stanković

 

Additional information