Priprema zemljišta za međuuseve

Nakon  žetve strnina ili ubiranja još nekih povrtarskih i ratarskih useva, koji svoju vegetaciju završavaju tokom juna i početkom jula meseca, ostaje dosta dug vremenski period do pojave ranih jesenjih mrazeva.

S’ obzirom da mnoge povrtaske kulture imaju relativno kratak vegetacioni period, posle žetve ili  ubiranja navedenih useva veoma uspešno se mogu proizvesti mnoge povrtarske kulture kao drugi usev.

Uspešnu proizvodnju povrća uopšte, a posebno kao naknadnog useva nemoguće je ostvariti bez navodnjavanja. Povrće koje se proizvodi preko rasada kao što su kupusnjače, paradajz, paprika, plavi patlidžan, boranija, cvekla, moraju se navodnjavati.

 

Važno je istaći da kod svih povrtarskih kultura pri proizvodnji kao drugog useva treba primeniti obradu srednje dubine (ne dublje od 15-20 cm), i to odmah nakon skidanja predhodne kulture uz brzu i kvalitetnu pripremu zemljišta. Odmah nakon žetve ili berbe treba obaviti obradu zemljišta, a posle toga se zaseju ili zasade planirani povrtarski usevi, koji uz navodnjavanje na vreme završe vegetacioni period. Za brzu i kvalitetnu pripremu zemljišta mogu se koristiti različita oruđa, plug, tanjirače, rotacione sitnilice ili neka kombinovana oruđa. U ovom periodu veoma je važno što pre pripremiti zemljište, kako bi se sačuvalo što više vlage u zemljištu. Osnovni cilj ovakve obrade zemljišta je da se zemljište rastrese i spreči gubitak vlage. Najbolji rezultat se može postići frezovanjem, (istovremeno se obavlja osnovna i predsetvena obrada, uz unošenje azotnog mineralnog đubriva). Setva, odnosno sadnja, većine kultura mora biti odmah nakon izvršene pripreme zemljišta, jer se kašnjenjem svakim danom gubi velika količina toplote i svetlosti a time se smanjuje prinos.

Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo

Jelena Stojiljković, mast. ing. polj.

 

Additional information