Dolazi zima

Jesen  polako odlazi, a umesto nje stiže hladna bela zima koja je probudila uspavane dimnjake. U ovim danima  dela novembra bilo je neuobičajeno toplo vreme s povremenin padavinama. U narednom periodu očekuje se uobičajeno zimsko vreme. Prema prognozi meteorologa povremeno će biti padavina, glavnom slabe kiše, susnežice i snega .

    Temperature vazduha najčešće su bile znatno iznad višegodišnjeg proseka za ovaj mesec što će pozitivno uticati na razvoj ozimih useva. Pad temperature u narednom period značajan je za ozime useve koji treba da pređu neophodne faze kaljenja pre ulaska u period mirovanja. Proizvođači treba da obrate pažnju na brojnost populacije miševa koji predstavljaju opasnost za useve. Potrebno je da izađu na njivu, pregledaju je i ako je potrebno rasturuti mamke za suzbijanje miševa.

   Kad stigne zima i mraz sve okolo stegne jedino se na dečijim licima vidi osmeh zato što ona vole sneg i igre u njemu. Kod nekih poljoprivrednih proizvođača osmeh na licu, kod drigih briga…… Tako je to u poljoprivredi, nema improvizacije.

                                                                         Grupa za ratarstvo PSSS Leskovac

                                                                          Boban Stanković, dipl. ing. polj.

 

Additional information