Baliranje kabaste hrane

Mali prostor na poljoprivrednim gazdinstvima i povećana potreba za suvom prostirkom favorizuje poslednnjih godina racionalne i praktičnije načine sakupljanja i lagerovanja kabaste hrane. Jedan od takvih načina je sakupljanje i formiranja ROLOBALA.

U zavisnosti od tipa, dužina valjkastih bala se kreće do 1,80 m, a prečnik 0,60-1,80 m. Težina bala zavisi od osobina mase-sena, od zbijenosti i dimenzija i kreće se od 350-700 kg. Jačina sabijanja iznosi i do 200 kg/m3. Učinak prese, u zavisnosti od tipa i uslova rada, se kreće oko 6-10 tona/h.

 

Podizanje sena obavlja pik-ap uređaj i predaje transporteru za uvlačenje ili ga direktno ubacuje u komoru za formiranje bala. U komori se nalaze specifični radni organi koji seno obmotavaju u obliku valjka. Kada bala dostigne potrebnu (podešenu) zbijenost i prečnik, uključe se aparati za vezivanje koji balu omotaju kanapom, a zatim se otvara komora i bala odlaže na parcelu. Vezivanje i spuštanje bala se obavlja na mestu, a postoje i prese kod kojih se to može obaviti u pokretu. Prednost formiranja ovakvih bala je skladištenje velie količine biomase na malom prostoru.

Direktor PSSS Leskovac

Mast. inž. Bratislav Pešić spec.

 

Additional information