Kolera živine

Kolera je teško zarazno oboljenje, kako domaće živine tako i ptica, čiji je uzročnik bakterija, koja se kao kliconoša nalazi i kod zdravih životinja.Kada su uslovi držanja nepovoljni (gladovanje, niske, a često i visoke temperature, velika vlaga, parazitske bolesti i drugo) može da se pojavi bolest, koja se posle širi preko hrane, vode i izmeta.

Klinička slika bolesti: životinje ne jedu, kunjaju, piju mnogo vode, javljaju se proliv i grčevi. Bolest može da traje i duže od 3 – 4 dana, ali najveći broj životinja ugine. Postavljanje dijagnoze je značajno, jer se kolera može uspešno sprečiti različitim antibioticima, koji se stavljaju u vodu i hranu.

      

 Savet: Kao kod ostalih zaraznih bolesti, preventiva ima veliki značaj: postavljanje dezinfekcionih barijera na ulazu u prostorije, dezinfekcija obuće, radnih odela, pojilica, hranilica i drugog pribora, kao i druge mere zaštite.Posebna mera zaštite jeste neškodljivo uklanjanje leševa. Uklanjanje lešava sprovodi se na taj način što se leševi na vreme sakupljaju kako ne bi došli u kontakt sa zdravom živinom, nakon toga se vrši njihova dezinfekcija i spaljivanje u krematorijumu.

Direktor PSSS Leskovac

mast. inž. polj. Bratislav Pešić spec.

Additional information