Inkubiranje jaja

Higijena držanja roditeljskog jata ima dominantnu ulogu u proizvodnji jednodnevnih tovnih pilića. Glavni zadatak savremenog inkubiranja je da od uloženih jaja za nasad proizvede maksimalan broj vitalnih i zdravih jednodnevnih tovnih pilića kao osnovni uslov za nnjihovo stavljanje u tov.

Pored ostvarivanje i sprovođenja određenih zootehničkih uslova u živinarniku, neophodno je ispuniti određene tehnološke postupke u procesu proizvodnje jednodnevnih pilića.

   

 

Temperatura je jedna od najvažnijih tehnoloških stvari o kojoj se mora voditi računa, kako bi očekivani proizvodni rezultati bili zadovoljavajući. Optimalna temperatura za razvoj kokošijeg zametka je 37,8oC u prvih 18 dana inkubacie, a u poslednja tri dana 37,5 oC. Mala kolebanja temperature (povećanje ili smanjenje) kroz kraće vreme ne izaziva gotovo nikakve štete, ali ako se to događa kroz duže vreme posledice će uglavnom biti izražene kroz slabiji rezultat. Ukoliko temperatura bude povišena pilići će biti sitniji, sa prilepljenim ostacima ljuske, dok pri nižim temperaturama dobijaju se krupniji, ali manje vitalni pilići.

Relativna vlažnost vazduha je još jedan, ali takođe, vrlo važan tehnološki parametar koji se mora redovno pratiti i održavati u optimalnim vrednostima, jer odstupanja od optimalnih vrednosti dovodi do loših rezultata uprilikom izvođenja. Ukoliko su vrednosti vlažnosti vazduha smanjene izleženi pilići su sitni sa slepljenim pahuljicama, slabo vitalni I imaju veći mortalitet na početku tova. Ukoliko je vlažnost vazduha veća od optimalne u prvih 18 dana inkubacije, nema većih posledica i vrlo je retka u praksi.

Direktor PSSS Leskovac

Mast. inž. Bratislav Pešić spec.

Additional information