Vesti

Подробнее на сайте: Go to top of pagehttps://news101.ruhttps://maincredit.ru https://topallnews.ru https://flarenews.ruhttps://newsexplore.ruhttps://priornews.ruhttps://prime-pc.ruhttps://automobyle.ruhttps://pc-room.ru https://ultimnews.ruhttps://hotsnews.ruhttps://newshead.ruGo to top of pagehttps://leadingnews.ru https://holdnews.ruhttps://estascredit.ru

Zasejan makroogled sa hibridima kukuruza u Pečenjevcu-2018

 Makroogled sa hibridima kukuruza zasejan je 19.04.2018. godine. Nakon djubrenja (300 kg/ha N:P:K- 16:16:16) i osnovne obrade 01. decembra 2017. nastavljena je predsetvena priprema. 18.04.2018. Tanjiračom je počela priprema, setvospremačem na dan setve je pripremljen povoljan setveni sloj kako bi se sačuvala vlaga u zemljištu. Broj parcele je 2651/1, površine 2 ha, zemljište tipa aluvijum. U ogledu je zastupljeno 47 hibrida, 7 semenskih kuća.

Semenske kuće i hibridi u ogledu: 

NS (3022, 3023,4024, 4051, 4052 , 5009, 5051, 5072, 5211, 6030, 6102, 6140, 7020); 

ZP (366, 388, 4007, 427,434, 548, 555, 560, 600, 606, 666, 707);

AS: 507, 62, 6E02, 603, 72, 702;

BC: 418B, 525, 574, Dugi

Superior: Srenac, Bećar, Delija

Agrimax: Zeros,Zona, Dian, Muro, Titos;

PKB: Dukat, Markis, Orkan, Spartak

Zbog različite dužine vegetacije i karakteristike hibrida ne mogu se svi hibridi podjednako uspešno gajiti u svim agroekološkim uslovima. Kako bi se proizvođači na samoj parceli upoznali sa karakteristikama pojedinih hibrida zasejan je ogled u selu Pečenjevac koji se nalazi na severnom delu teritorije grada Leskovca.

Savetodavci zaduženi za realizaciju ogleda su: Boban Stanković, Igor Ristić i Jelena Stojiljković.

 h

Ministar poljoprivrede Nedimović u Leskovcu

Komasacija, elektrifikacija i sistemi za navodnjavanje su tri glavne stvari koje opredeljuju budućnost srpske privrede u godinama pred nama, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije Branislav Nedimović.

Nedimović je održao sastnak sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem i na zajedničkoj konferenciji za medije govorio, posebno apostrofirajući Leskovac kao sredinu koja može da posluži za primer.

Sve mere a naročito elektrifikacija doprinose i snižavanju troškova, a s druge strane i povećanju kvaliteta proizvodnje. O voćarstvu ne treba pričati, voda je sve. Ko ima vodu, taj može da skoči sa 15 tona po hektaru na 50 do 60 i više. Danas imamo neku magičnu granici gde je moguće 100 tona po hektaru. S druge strane, omugućava da imate dve tri berbe različitih poljoprivredne kulture“, kazao je.

Po prvi put je u Ministarstvu poljoprivrede formiran Sektor za investicije.

I to će nam služiti da u godinama pred nama probamo da ovu stvar rešimo što kvalitetnije jer bez toga nema napretka u poljoprivredi Ministar Nedimović je naglasio da će oko 100 miliona dinara koje će izdvojiti Ministartsvo poljoprivrede za nastavak finansiranja elektrifikacije polja u leskovačkom kraju  biti gotova narednih 20 dana, zapravo, posao oko projektne dokumentacije u čiju izradu će se ukjučiti samo ministarstvo i ceo projekat realizovati do kraja ove godine.

Priča o navodnjavanju je jedna od najkompleksnijih priča za Srbiju. Vidite da mi radimo gore na prostoru  severne Srbije, sisteme za navodnjavanje, velike kanale za odvodnavanje pretvaramo u kanale koji će nam služiti za navodnavanje, ali tamo gde se radi voće i povrće, imamo individualne sisteme za navodnjavanje koji su nam jako važni i gde nam je ideja da smanjujemo znatno troškove kroz elektrifikaciju polja.

Gradonaćelnik Cvetanović je podsetio da je poljoprivreda konstantna tema u Leskovcu, podsećajući na sve mere koje grad preduzima u cilju njenog razvoja, s akcentom na elektrifikaciju polja.

„Kroz projekat elektrifikacije, u čemu smo lideri, uloženo je 65,6 miliona donatorskih sredstava. Izgrađeno je preko 37 kilometara elektromreže i 220 gazdinstava u 5 sela je dobilo mogućnost da da navodnjava na struju“,. Jačanje porodičnih poljoprivrednih gazdinstava može da zaustavi negativni trend odlaska ljudi sa sela. S toga su ulaganja nepogodna da bi se pojačala profitabilnost i da mladi ostaju na selu…Zelena boja je boja sveta i iz nje se rađa njegova lepota. Zato ćemo učiniti sve da leskovački kraj bude – zeleni kraj“, zaključio je Cvetanović.

Domaćini i gosti su posle prijema u sedištu lokalne samouprave obišli dva ozbiljna prerađivačka kapaciteta u Leskovcu i Lipovici, u organizaciji PSSS Leskovac koju je predstavljao direktor Dalibor Cvetanović sa savetodavcima.

Ovi poljoprivrednici već godinama imaju svoje poljoprivredno preduzeće koje se bavi proizvodnjom pekmeza, ajvara i preradom voća i povrća. Obrađuju 22 hektara obradive površine, od čega je 6 hektara u njihovom vlasništvu, a ostatak je u zakupu od države. Ministar Nedimović je obećao podsticajna sredstva i za proširenje kapaciteta Zemljoradničkoj zadruzi „Hladnjača Moravac“ u Leskovcu.

 

Additional information