Vesti

Privodi se procedura za kupovinu subvencionisanog dizel goriva na većem broju pumpi

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede privodi kraju proceduru na osnovu koje će biti uređena kupovina subvencionisanog dizel goriva. U cilju efikasnog sprovođenja složenog postupka ostvarivanja prava poljoprivrednika na ovu meru, kao i smanjenja mogućnosti za zloupotrebe u pogledu poštovanja fiskalne discipline, molimo gazdinstva za razumevanje i strpljenje u ovom zajedničkom poslu, koji će uskoro biti okončan potpisivanjem ugovora sa ponuđačima.

Ministarstvo poljoprivrede teži da proizvođačima obezbedi kvalitetnije snabdevanje dizel gorivom po najpovoljnijim cenama što podrazumeva i složeniju proceduru u nabavci.

Ministarstvo je uvažilo predloge udruženja poljoprivrednika, te će svako registrovano gazdinstvo dobiti 3.000 dinara po hektaru (do 100 hektara) za kupovinu dizel goriva, a 3.000 dinara za kupovinu mineralnog đubriva. Kako bi se navedeno moglo sprovesti u praksi, bile su neophodne izmene Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2014. godinu. Za ostvarivanje prava po pomenutim osnovama, poljoprivrednici su obavezni da prikažu račune o nabavci navedenih sredstava. Ministarstvo će odgovarajućim pravilnicima precizirati bliže uslove za ostvarivanje prava na podsticaje - period važenja računa za ove dve namene, koje će gazdinstva biti u obavezi da uz zahev dostave Upravi za agrara plaćanja. Ministarstvo poljoprivrede uvažiće račune za đubrivo kupljeno od 1. januara 2014. godine.

Nakon detaljne analize o načinu realizacije i sprovođenja mera podsticaja kao i kapaciteta potencijalnih prodavaca dizel goriva, Ministarstvo poljoprivrede se opredelilo da uvaži zahteve ratara i da od dobavljača dizel goriva zatraži da pokriju što je moguće više teritoriju Republike Srbije. Pokrivenost teritorije je izuzetno važna kako bi se nabavka goriva obavila u što kraćim rokovima na pristupačan način za poljoprivredne proizvođače.

Izvor: MPŠV

Additional information