Vesti

Projekat Zdrava ekonomija-Sistem javnih skladišta -predstavljen u Leskovcu

U ponedeljak, 12.05.2014. godine, u gradskoj Skupštinskoj sali u Leskovcu, sa početkom u 12:00 časova,  održano je predavanje o javnim skladištima. Skup je najpre pozdravio direktor PSSS Leskovac, mast. ing. polj. Bratislav Pešić, sci, i ovom prilikom je govorio o značaju i stanju poljoprivrede na području Jablaničkog okruga. Po završetku uvodnog govora predavanja su održali predstavnici Kompenzacionog fonda. Projekat "Zdrava ekonomija"- Sistem javnih skladišta predstavlja nov koncept organizovanja proizvodnje i realizacije poljoprivrednih proizvoda u našoj zemlji.

Javna skladišta imaju veliki značaj za prijem, čuvanje i isporuku poljoprivrednih proizvoda. Skladišta koja se koriste za skladištenje robe moraju ispunjavati određene uslove i Zakonske norme, o čemu je danas bilo reči. S obzirom na vrste poljoprivrednih proizvoda koje se lageruju u javnim skladištima kao što su zrnaste kulture i razne vrste voća, poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost da skladište proizvode u skladišnim prostorima koji imaju mogućnost očuvanja kvaliteta proizvoda.

Pored skladištenja proizvoda individualnih poljoprivrednih proizvođača, javna skladišta dobijaju na značaju i činjenicom da mogu učestvovati i u skladištenju državnih robnih rezervi. Javna skladišta emituju robni zapis, koji je hartija od vrednosti i njime se može trgovati. Robni zapis se izdaje deponentu poljoprivrednih proizvoda-poljoprivrednim proizvođačima, a omogućava im raspolaganje uskladištenom robom, bez fizičkog kontakta sa robom.

Najjednostavniji i najpodesniji način iskorišćenja robnog zapisa za poljoprivredne proizvođače jeste zaloga nad uskladištenom robom, radi podizanja povoljnog kratkoročnog kredita.Sigurnost za sve učesnike garantuje Kompenzacioni fond, koji deponentu garantuje isplatu štete nad deponovanim proizvodima, ukoliko štetu ne isplati samo skladište.

Država, odnosno Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, podržava sistem kroz sistem subvencija za sve kategorije učesnika.“ 

Predavanju su pored savetodavaca PSSS Leskovac prisustvovali i upošljenici ALER-a, veliki broj poljoprivrednih proizvođača i mlinara, a skup je bio i odlično medijski propraćen.

Ovde možete preuzeti Priručnik za rad javnih skladišta za zrnaste kulture

Ovde možete preuzeti Uputstvo za upravljanje robnim zapisima

Additional information