Vesti

Održan “Dan polja ozimih strnih žita"

Dana 16.06.2014. godine u organizaciji PSSS Leskovac održana je tradicionalna manifestacija „Dan polja ozimih strnih žita“. Manifestacija je započela svečanim govorom gradonačelnika grada Leskovca, dr Gorana Cvetanovića, koji je govorio o značaju poljoprivrede na jugu Srbije i sredstvima koje ulaže lokalna samouprava za razvoj ove grane delatnosti. Nakon pozdravne reči,  prisutne je pozdravio direktor PSSS Leskovac, mast. ing. polj. Bratislav Pešić, spec. koji je govorio o ulozi PSSS Leskovac na području Jablaničkog okruga i značaju ovakvih i sličnih manifestacija i ovom prilikom najavio promociju knjige „Poljoprivreda Leskovca i okoline“ dr Dragana Todorovića, koja je izazvala veliku pažnju u javnosti.

 

Promocija je održana u velikoj sali PSSS Leskovac, a samoj promociji prisustvovao je veliki broj kolega, saradnika, i sagovornika od univerzitetskih profesora, preko bivših direktora društvenih preduzeća, zadruga, kombinata do radnika i poljoprivrednih proizvođača. Po završenoj promociji i otvaranju „Dana polja usledio je obilazak ogledne parcele.

Demoogled je zasnovan na ekonomiji srednje Poljoprivredne škole iz Leskovca. Na oglednoj parceli prikazana je 31 sorta ozimih strnih žita, od čega je 21 sorta pšenice, 6 sorti ječma, 2 sorte tritikalea i 2 sorte ovsa. Prikazan je sortiment iz četiri semenskih kuća, od čega su dve domaće i dve inostrane. Tokom prezentacije demoogleda, predstavljene su sorte ozimih strnih žita, agrometeorološki uslovi tokom vegetacije i primenjena agrotehnika, što će proizvođačima znatno olakšati u odabiru sorte za narednu proizvodnu godinu.

Danima polja je prisustvovalo oko 60 poljoprivrednih proizvođača, predstavnici semenskih i hemijskih kuća, predstavnici lokalne samouprave, gradske Uprave za privredu i poljoprivredu, srednje Poljoprivredne škole i drugih obrazovanih ustanova, kao i veliki broj predstavnika lokalnih i regionalnih radio, TV stanica i štampanih medija. Manifestacija je završena zajedničkim druženjem u prostorijama Poljoprivredne škole. 

 

Additional information