Vesti

Počela žetva na području Jablaničkog okruga 2014

Dana 23.06.2014. godine počela je žetva ozimih strnina na teritoriji Jablaničkog okruga. Sa žetvom se najpre počelo u severnom delu delovanja PSSS Leskovac, u ataru sela Brestovac. 

 

Žetva je malo odložena zbog prošlonedeljnih padavina, što će se povoljno odraziti na prinos i kvalitet zrna, a intenzivniju žetvu možemo očekivati narednih desetak-petnaestak dana.  Na pojedinim parcelama došlo je do poleganja strnih žita pre svega zbog preterane količine semena tokom setve, prihranjivanja većim količinama azotnim đubrivom od potrebnih, zbog izostanka primene preparata za regulisanje rasta biljaka, kao i obilnih padavina tokom aprila i maja. Na ovakvim parcelama doći će do smanjenja prinosa, kao i na parcelama gde je uočen jači napad bolesti i štetočina, a nije obavljena zaštita useva, ili se zakasnilo sa zaštitom, na ostalim površinama mogu se očekivati solidni prinosi.

 Od pravovremene i kvalitetne žetve u velikoj meri zvisi količina i kvalitet prinosa zrna žitarica.

Najpre treba obaviti žetvu kod sorte koje su osetljivije na osipanje. Kada se odredi optimalni momenat za žetvu proces žetve treba obaviti u što kraćem roku, jer pšenica vrlo brzo prelazi u prezrelo stanje, i tada dolazi do velikog osipanja i gubitka u prinosu.

Zrno pšenice je spremno za skladištenje  kada ima  do 14 % vlage. Sadržaj vlage u zrnu određuje se na dan žetve uz pomoć vlagomera. Vlagomerom se utvrđuje količina vode u zrnu izražena u procentima od ukupne mase zrna. Pre skladištenja žita trebalo bi očistiti i dezinfikovati skladišta i silose.

Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo

mast. ing. polj. Jelena Stojiljković

 

Additional information