Vesti

Održan “Dan polja ozimih strnih žita" u Pečenjevcu

U sredu, 02.07.2014. godine PSSS Leskovac održala je „Dan polja ozimih strnih žita“. Demoogled ozimih strnih žita je zasnovan 21.10.2013. godine na oglednoj parceli PSSS Leskovac u Pečenjevcu. Na oglednoj parceli prikazano je 18 sorti  strnih žita, od čega je 13 sorti pšenice, 4 sorti ječmai 1 sorta tritikalea i pri tom prezentovan sortiment od tri semenske kuće. Ovom prilikom predstavljene su sorte ozimih strnih žita, agrometeorološki uslovi tokom vegetacije i primenjena agrotehnika. Tokom manifestacije obavljeno je podešavanje kombajna i žetva ozimih sorti ječma.

 

Neposredno, pre same žetve izvršeno je merenje sadržaja vlage u zrnu, a nakon žetve meren je prinos, što će proizvođačima značajno olakšati u izboru sorte za narednu proizvodnu godinu.

Danima polja je prisustvovalo oko 30 poljoprivrednih proizvođača, predstavnici semenskih i hemijskih kuća, srednje Poljoprivredne škole i drugih obrazovanih ustanova, kao i veliki broj predstavnika lokalnih i regionalnih radio, TV stanica i štampanih medija. 

Jedan od najboljih i najreprezentativnijih primera za dobijanje korisnih informacija u oblasti poljoprivredne proizvodnje jeste postavljanje ogleda i saradnja naučnih institucija, PSSS i poljoprivrednih proizvođača.

 

Additional information