Vesti

Stanje useva kukuruza na području Jablaničkog okruga 04.08.2014.

Na području Jablanničkog okruga u strukturi setve za 2014. godiniu, pod kukuruzom je zasejano oko 27.000 ha. Zbog obilnih padavina i nepovoljnih vremenskih prilika u periodu april-maj setva je obavljena po veoma otežanim uslovima, a zatim je obavljeno i presejavanja na pojedinim parcelama. Nakon presejavanja parcela na kojima je došlo do truljenja semena nastupio je period povoljnih vremenskih prilika za rast i razvoj kukuruza.  Presejani usevi iz ranijih grupa zrenja su ponikli i nalaze se u fazi 10-12 listova, dok je kukuruz iz ranijih rokova setve vrlo uspešno završio fazu metličenja, svilanja i oplodnje i sada se nalazi u fazi nalivanja zrna. 

Na parcelama gde je obavljena stručna zaštita od korova i đubrenje optimalnim količinama đubriva usevi su bujni i izgledaju jako dobro. Na području opštine Medveđa, i pojedinim selima u severnom delu grada Leskovca značajna oštećenja u usevima izazvalo je nevreme praćeno jakom kišom i gradom. 

Trenutno na području Jablaničkog okruga ima zaliha vlage u dubljim slojevima zemljišta, pa i kada bi u drugoj dekadi avgusta nastupio nešto sušniji period, ne bi došlo do značajnijih šteta i posledica na prinos. 

Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo

mast. ing. polj. Jelena Stojiljković

Additional information