Подробнее на сайте: https://newsquick.ruhttps://exactnews.ruhttps://newsinit.ruhttps://newsaim.ruhttps://newsmoment.ru https://rawnews.ru https://news720.ruhttps://calmnews.ruhttps://newsrecent.ruGo to top of pagehttps://bordernews.ruhttps://newsabc.ru https://targetnews.ruhttps://branchnews.ruhttps://newsnight.ruhttps://sidenews.ruGo to top of page

Vesti

Rekordan prinos kukuruza u Jablaničkom Okrugu

Vremenski uslovi ove godine bili su idealni za razvoj kukuruza, koji je posejan, na 27 hiljada hektara, u Jablaničkom okrugu. Ratari u leskovačkom kraju očekuju dobar rod, pojedini čak i rekordne prinose.

Radovan Jović iz Čekmina kod Leskovca gaji kukuruz na petnaestak hektara. Prošle godine sa navodnjavanjem imao je četiri ipo tone kukuruza po hektaru. Ove godine tifone nije postavljao, uštedeo je 120 hiljada dinara, a očekuje,  kaže, rekordan rod.

"Ja ovo do sada nisam doživeo. Nikada mi nije bila jeftinija proizvodnja, a veliki prinosi. Očekujem prinos od 10 do 12 pa čak i više tona po hektaru", kaže Radovan.


 

Na drugom kraju grada u selu Donja Jajina ista slika. Rani i srednje rani hibridi iz grupe FAO 500 i 600 dobro su poneli. Nebojša primenjuje sve agrotehničke mere, ali nije u onih pet odsto ratara koji navodnjavaju kukuruz. Obilne i česte kiše bile su kao dar sa neba za ovu kulturu.

"I temperatura je bila jako povoljna tako da ja ove godine verujem da ću imati više od šest tona kukuruza po hektaru", kaže Nebojša Petrović, ratar iz Donje Jajine.

Prošle godine prosečan prinos po hektaru bio je dve tone, a ove godine očekuje se dva i po puta veći prinos.

Setva je kasnila, na nekim mestima bilo je i presejavanja, ali 550 litara kiše po kvadratnom metru, koliko je palo od aprila do sada skoro četvrostruko više u odnosu na prosek u poslednjih pet godina, uticalo je da kukuruz odlično napreduje. Tropske temperature ovih dana neće mu škoditi, kažu stručnjaci.

"U dubljim slojevima zemlje ima dovoljno vlage, a kukuruiz je biljka koja vrlo ekonomično koristi vlagu i ima jak i dubok korenov sistem tako da ove visoke temperature neće poremetiti i negativno uticati na prinos kukuruza", kaže Jelena Stojiljković, Poljoprivredna savetodavna i stručna službaLeskovac.

Additional information