Vesti

U toku je berba autohtone sorte “lokošničke“ paprike

Na području Jablaničkog okruga, paprika je kultura koja zauzima značajno mesto u ukupnoj povrtarskoj proizvodnji. Autohtona  crvena, mirisna i ukusna "paprika nizača", u ataru sela Donja Lokošnica, ove godine zasadjena je na 700 ha. Vegetacijski uslovi ove godine nisu pogodovali razvoju paprike. Sadnja je kasnila, a onda se razvoj, cvetanje i plodonošenje ove kulture odvijao pod jako nepovoljnim uslovima. Osim primenjenih agrotehničkih mera, kako bi se obezbedili visoki i stabilni prinosi dobrog kvaliteta, paprika zahteva visok intenzitet svetlosti i toplote.

Berba “nizače” koja, kako kažu meštani, uspeva samo ovde i proizvodi se od domaćeg semena,  počela je pre desetak dana, ali je prinos dosta slabiji nego predhodnih godina. 

Meštani ovog sela sačuvali su tradicionalan način sušenja paprike. Nakon berbe, paprika se “niže” a nizama se okite kuće, objekti za čuvanje poljoprivrednih proizvoda i  ograde. Kako tvrde meštani, ovde se proizvodi najbolja sušena i mlevena paprika za začin i pripremu raznih gurmanskih specijaliteta.  

Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo

Jelena Stojiljković, mast. ing. polj.

Additional information