Vesti

Održan “Dan polja kukuruza” 2014

Dana 12.09.2014. godine u organizaciji PSSS Leskovac održana je tradicionalna manifestacija “Dan polja kukuruza”. Na početku je prisutne goste i medijske kuće  pozdravio direktor PSSS Leskovac Msc. Bratislav Pešić, gde je izneo podatke o površinama pod kukuruzom i očekivane prinose,  koji su veći od prošlogodišnjih, zbog agrometeoroloških uslova koji su ove godine pogodovali ovoj najzastupljenijoj kulturi.

Nakon uvodne reči domaćina, učesnici su krenuli u obilazak ogledne parcele hibrida kukuruza kod Poljoprivredne škole  (stari put Leskovac-Niš).

Ovom prilikom, proizvodjači su bili u prilici da se u razgovoru sa upošljenicima PSSS Leskovac i predstavnicima naučnih institucija, semenskih i hemijskih kuća uvere u kvalitet selekcija u ogledu i odaberu hibride koji su se najbolje adaptirali na agroekološke uslove područja Jablaničkog okruga. Prisutnima je predstavljeno 29 hibrida različitih FAO grupa zrenja (300-700), od tri semenske kuće (NS, ZP i AS). Tokom obilaska ogledne parcele bilo je reči o primenjenoj agrotehnici u ogledu i agroekološkim uslovima tokom vegetacije. Danu polja je prisustvovalo 42 poljoprivredna proizvođača, stručnjaci iz oblasti ratarske proizvodnje, predstavnici semenskih i hemijskih kuća, predstavnici lokalnih samouprava i gradske Uprave za privredu i poljoprivredu grada Leskovca, kao i predstavnici lokalnih radio, TV stanica i štampanih medija.

PSSS Leskovac

Additional information