Vesti

Održana Paprikarijada 2014 u Donjoj Lokošnici

Dana 18.09.2014. godine održana je tradicionalna IX "Parikarijada" u Donjoj Lokošnici. Organizator ove manifestacije je "Udruženje proizvođača paprike iz Donje Lokošnice"  koju je podržao  grad Leskovac i PSSS Leskovac.

Manifestaciju je otvorio direktor PSSS Leskovac, Msc. Bratislav Pešić, koji je podsetio goste da PSSS Leskovac sa svojim savetodavcima aktivnu učestvuje u edukaciji poljoprivrednih proizvođača iz ovog sela  i da mnogi proizvođači često dolaze po savete u u PSSS. 

Gostima se takođe obratila Ana Jovanović ispred kabineta gradonačelnika Leskovca, koja je rekla da će grad Leskovac uvek podržavati kako materijalno tako i logistički poljoprivredne proizvođače koji su svojim radom i umećem Leskovac i okolinu predstavljaju na najbolji način.

Nakon otvaranja manifestacije je usledio kulturno zabavni program u kome je nastupalo kulturno umetničko društvo iz D. Lokošnice i đaci osnovne škole.U takmičarskom delu za najkvalitetniju papriku i za takmičenje u brzom nizanju paprike žiri je odredio pobednike koji su dobili prigodne nagrade.

Lokošnička paprika koja se prerađuje u začin jedina je autohtona vrste paprike u leskovačkom kraju koji je inače poznat po ovoj povrtarskoj kulturi. Godišnje ovo selo isporuči tržištu oko 300 tona začinske paprike, što je apsolutni rekord među selima leskovačkog kraja.  

Manifestaciji su prisustvovali veliki broj predstavnika hemiskih kuća, a čitav program je bio  je i mediski propraćen.

Additional information