Vesti

U toku je berba kukuruza

Na području Jablaničkog okruga u toku je berba kukuruza i to na parcelama gde je zemljište lakšeg mehaničkog sastava i parcelama gde su zasejani hibridi kukuruza ranijih FAO grupa zrenja. Usled nepovoljnih vremenskih prilika i obilnih kiša, u toku prošle i početkom tekuće nedelje berba je prekinuta. Trenutne vremenske prilike povoljno su uticale na smanjenje procenta vlage u zrnu, i berba je nastavljena. Na zemljištima težeg mehaničkog sastava i predelima gde je bilo obilnijih padavina, mehanizacijom  je nemoguće ući na parcelu i preporuka savetodavaca PSSS Leskovac je da ne treba mehanizacijom ulaziti na vlažnijm parcelama, čime se dodatno kvari struktura zemljišta. 

Zavisno od načina čuvanja kukuruza, berbu kukuruza treba početi onog trenutka kada se vlaga u zrnu spusti na 14 % vlage (ako se kukuruz čuva u zrnu).

Ako će berba i čuvanje kukuruza biti u klipu, sa berbom se može početi i nešto ranije. Kod hibrida kasnijih grupa zrenja procenat vlage u zrnu je i dalje visok (25-30%), tako da će na takvim parcelama berba početi nešto kasnije.

Stručnjaci PSSS Leskovac očekuju dobar rod, što potvrđuju dosadašnji rezultati (prosečan prinos kukuruza 4.5 t/ha), na pojedinim parcelama prinosi će biti znatno veći, a kod nekih proizvođača biće ostvareni i rekordni prinosi. Stabilnije vremenske prilike, bez padavina pozitivno bi uticale na dalji tok berbe i pripremu zemljišta za narednu kulturu.

Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo

mast. ing. Jelena Stojiljković

Additional information