Vesti

Svetski dan jaja

Međunarodna komisija za jaja odlučila je 1996. godine da se svaki drugi petak u oktobru obeležava kao Svetski dan jaja. Mi do sada u Srbiji nismo davali gotovo nikakav značaj tom danu, iako smatramo da jaje kao proizvod visoke nutritivne vrednosti to zaslužuje", kazao je predsednik Poslovne zajednice živinara Srbije Rade Škorić. U Srbiji se poslednjih godina po glavi stanovnika godišnje troši oko 180 jaja, dok je svetski prosek oko 220 do 250 komada.

Ljudi u Srbiji imaju tradicionalan odnos prema jajetu. Kupujemo samo jaja u ljusci, dok u drugim razvijenim zemljama to nije slučaj. Jaje idealna namirnica korisna za ljudsko zdravlje, izrazivši uverenje da je, nakon mnogobrojnih naučnih istraživanja, blizu dan kada će se i među širom populacijom razbiti fama o tome da su jaja štetna po zdravlje zbog sadržaja holesterola.

Jaje, simbol savršenstva i pocetak života, nekad je bila sezonska namirnica, a sada je dostupno cele godine. Vrlo je omiljeno zbog vrednih sastojaka i brojnih načina pripreme. Jaje se sastoji od ljuske, belanca (66%) i žumanca (34%). Sveža jaja podeljena su u A i B klasu.

Jaja su namirnice visoke biološke vrednosti i hranjivosti. Energetska vrednost prosečno iznosi 147 kcal na 100 g. Proteini jaja su visoke biološke vrednosti, sadrže sve esencijalne aminokiseline pa mogu zadovoljiti potrebe organizma u rastu i razvoju. Biološka vrednost proteina u hrani meri se uporedo s jajetom, jer ona iznosi 93,7%. Zahvaljujući ljusci, jaje je jedina prirodna namirnica koja zadržava svu hranjivu vrednost ako je kuvano, dok je pečenjem gubi.

Kako ih čuvati adekvatno i znati da li su sveža?

Jaja bi uvek trebalo držati u frižideru, i njihova ispravnost je otprilike 28 dana. Savetuje se da uzimate samo ona jaja koja su sa čistom ljuskom (bez fekalnih materija) i koja nisu puknuta, jer je onda puknuta njihova zaštitna barijera, i siguran je put za mikroorgnanizme. Ovo je važno jer jaje može da sadrži salmonelu, escherichiu coli i estafilococus, čiji su prvi simtomi oni koji se odnose na gastrointestinalni trakt.

Praktični saveti – kako da prepoznate sveže jaje 

Kuvano i vertikalno presečeno – što je više centrirano žuamance, svežije je jaje i suprotno.

Kada se sveže jaje potopi u vodu i ako padne na dno, sveže je. Ukoliko se nađe u sredini, može biti da je staro već oko nedelju dana. Ukoliko pliva – nije sveže. Ovo se dešava pošto sloj vazduha koji se nalazi između belanceta i ljuske se povećava kako idu dani, što više vazduha jaje pluta i starije je. Kada se odvoji sveže jaje, staro je kada je belance veoma tečno a žumance teško odvojivo i nekonzistentno.

 

Additional information