Vesti

Savetodavac Jelena Stojiljković u Jutarnjem programu TVL

Dana 05.11.2014. godine savetodavac PSSS Leskovac, Jelena Stojiljković bila je gost „Jutarnjeg programa“ televizije Leskovac. Tema programa bila je „ Kasna berba kukuruza i specifičnosti setve 2014/2015. godine“. Česte kiše proteklih meseci usporile su zrenje kasnih hibrida kukuruza. Ovogodišnji rod kukuruza je dobar ali je vlaga u zrnu velika. Vetrovito i sunčano vreme kakvo je poslednjih nekoliko dana na području Jablaničkog okruga pogoduje kako bi se parcele prosušile i spustio procenat vlage u zrnu. Stabilnije vremenske prilike, bez padavina pozitivno bi uticale na dalji tok berbe i pripremu zemljišta za narednu kulturu jer je u našem slučaju najčešći predusev ozimim strnim usevima upravo kukuruz. Pre skladištenja kukuruza, potrebno je skladište očistiti i tretirati protiv skladišnih insekata a tokom čuvanja kukuruza voditi računa o higijenskoj ispravnosti, ako se primete bolesni i zaraženi klipovi, treba ih ukloniti, savetovano je ovom prilikom.

Nakon obilnih kiša zemljište je sabijeno, azot je spran u dublje slojeve, tako da je sa osnovnom obradom neophodno obaviti i osnovno (startno) đubrenje. Predsetvenom pripremom treba obezbediti ravnu površinu, ali poželjna struktura zemljišta je veličine lešnika ili oraha.

Optimalni agrotehnički rok za setvu pšenice ističe, pa svako kašnjenje u vremenu setve može dovesti do smanjenja prinosa a takođe i kvaliteta pšenice. Količina semena mora biti takva da obezbedi optimalan broj klasova po jedinici površine. Za svakih deset dana kašnjenja van optimalnog roka treba povećati setvenu normu za 10%. Za setvu je preporučena upotreba deklarisanog i hemijski zaštićenog semena. Treba izbegavati setvu semenom „sa tavana“, jer ratari nemaju informaciju o procentu klijavosti merkantilnog žita i primenjuju znatno veće količine od potrebnih, a osim tooga, postoji i opasnost od prenošenja prouzrokovača bolesti, naglašeno je ovom prilikom.

Additional information