Vesti

Predstavljen Nacrt Strategije o poljoprivredi i ruralnom razvoju 2014-2024

Nova Strategija poljoprivrede definiše razvojne ciljeve i prioritete uz potpuno uvažavanje koncepta održivog razvoja i jačanje nove uloge poljoprivrede u ekonomiji i društvu, ocenio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić.

On je na prezentaciji ovog dokumenta u Narodnoj banci Srbije, naveo da su Strategijom definisana nova rešenja za pravedniju i ravnomerniju raspodelu raspoloživih sredstava svim potencijalnim korisnicima.

Prema njegovim rečima, reforma poljoprivredne politike trebalo bi da doprinese stvaranju pouzdanog i atraktivnog poslovnog ambijenta u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, da obezbedi veću stabilnost dohotka poljoprivrednih proizvođača i blagostanje seoskog stanovništva.
Ministar Glamočić je rekao da Strategija obuhvata planirani period našeg ulaska u EU i podrazumeva zajedničke agrarne politike ove zajednice.
"Za mene ovaj dokument praktično znači predlog mera i poslova za pristup u EU i predlažem da ga tako analiziramo i dopunjujemo", rekao je Glamočić i pozvao stručnu javnost i predstavnike resornih institucija da se sa svojim predlozima uključe u javnu raspravu o ovom nacrtu.

Ambasador Francuske u Beogradu Fransoa-Gzavije Denio ukazao je da su sve zemlje prenele na EU kompetencije vezane za poljoprivredu i dodao da će Francuska pomoći Srbiji da se dobro pripremi za pridruživanje EU u ovoj oblasti.

"Poznato je da je jedan od aduta Srbije i njen poljoprivredni potencijal. Ali nije dovoljno imati potencijal, nego i strategiju da bi se taj potencijal realizovao", zaključio je francuski ambasador.
Događaju su, pored ministra Glamočića i drugih predstavnika Ministarstva, prisustvovali ambasador Francuske u Srbiji Fransoa-Gzavije Denio, predstavnici fakulteta i instituta, ekspertski tim učesnika koji su radili na procesu izrade dokumenta, predsednici radnih grupa, javnog, privatnog, civilnog sektora i mediji u velikom broju.

Možete preuzeti nacrt strategije o poljoprivredi OVDE

Additional information