Vesti

Poseta poljoprivrednom sajmu u Solunu

Dosledna u stalnoj edukaciji poljoprivrednih proizvođača, Poljoprivrivredna savetodavna i stručna služba Leskovac organizovala je 30. i 31. januara posetu međunarodnom poljoprivrednm sajmu u Solunu za pooljoprivredne proizvođače sa područja Jablaničkog okruga. Poseta je organizovana za 75 poljoprivredna proizvođača, a organizaciju su podržali i predstavnici pojedinih naučnih institucija. Tokom putovanja kroz Makedoniju, poljoprivrednicima je predstavljeno koje su to najznačajnije kulture ovog kraja. Makedonija je poznata po vinogradarskoj proizvodnji, zahvaljujući geografskom položaju i ekspoziciji terena i povrtarstvo zauzima značajne površine u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Blaga klima uticala je na povoljan razvoj povrtarstva kako u zštićenom prostoru, tako i na otvorenom prostoru.

Nakon dolaska i smeštaja u Perei blizu Soluna, prisutni su tokom svečane večere imali prilike da se upoznaju sa tradicijom i običajima grčkog naroda. 

Drugog dana putovanja posećen je medjunarodni poljoprivredni sajam, koji se organizuje svake druge godine, gde veliki skup stručnjaka predstavlja sve o najnovijim dešavanjima u oblasti poljoprivredne proizvodnje sa posebnim osvrtom na inovacije u stočarskoj proizvodnji i opremi kao i mehanizaciji u biljnoj proizvodnji. Bila je ovo odlična prilika da se proizvođači sa područja Jablaničkog okruga upoznaju sa najnovijim inovacijama u proizvodnji i razmene iskustva sa drugim proizvođačima i stručnim licima iz oblasti poljoprivrede.

Poljoprivredni sajam Solun PSSS Leskovac-Prvi deo from psssle on Vimeo.

Ovaj sajam je jedina specijalizovana izložba u stočarstvu, mesu i mlečnim govedima u Grčkoj i na Balkanu. Održava se svake druge godine na Solunskom Međunarodnom sajmu na kome se predstavljaju dostignuća u sektoru uzgajanja životinja i ptica.

Cilj izložbe je informisanje javnosti i promocija svih važnih rasa životinja, mašina, usluga i istraživanja, kao i njihov doprinos razvoju novih tržišta i ugovaranju novih poslova.

Po obilasku sajma prisutni su krenuli u panoramsko razgledanje grada  uz pratnju vodiča. 

 

Additional information