Vesti

Zašto kupovati lokalne poljoprivredne proizvode?

Kupovina lokalnih proizvoda je dobro za vas, dobro za lokalnu ekonomiju i dobro za Srbiju.

Hrana koja je proizvedena u lokalu je svežija i hranljivija, kupovinom od lokalnih poljoprivrednika promovišete čistiji vazduh i vodu i smanjuje se emisija ugljen-dioksida na planeti. U Leskovcu, ako svako domaćinstvo kupi samo  u vrednosti od 1200 dinara poljoprivredne proizvode za osam nedelja (u letnjoj sezoni), preko 5 miliona evra će se vratiti u džepove naših poljoprivrednika. Zamislite da svako domaćinstvo u  Srbiji napravio sličnu obavezu.

 

Nekoliko razloga za kupovinu lokalnih poljoprivrednih proizvoda

 

Dobićete izuzetan ukus i svežinu

Lokalna hrana je svežija i boljeg ukusa od hrane koja dolazi sa velike  razdaljine. Lokalni poljoprivrednici mogu da ponude ukusne sorte i koje imaju veće vreme trajanja proizvoda. Kupovinom lokalnih poljoprivrednih proizvoda podržavamo nezavisna/porodična gazdinstava i jačamo lokalnu ekonomiju. Nikada nije bilo kritičnije vreme nego sada da se podrže naše poljoprivredne komšije. Sa svakom kupovinom lokalne hrane, vi obezbedjujete da vaš  novac dolazi do lokalnog poljoprivrednog proizvođača. Kupovinom lokalne hrane dolazi do kruženja novca u svojoj zajednici.

 

Kupovinom svežih poljoprivrednih proizvoda poboljšavljate zdravlje i bezbednost svoje porodice

Domaća proizvedena hranu zadržava više hranljivih materija i manje je verovatno da će te oboleti od bolesti izazvanih hranom, od hrane koja se isporučuje iz daleka. Kupovina lokalnih proizvoda vam omogućava da odaberete poljoprivrednike koji mogu da izbegnu ili smanje  korišćenje hemikalija, pesticida, hormona, antibiotika ili genetski modifikovana semena.

Vi pomažete u zaštiti životne sredine

Kupovina od lokalnih poljoprivrednih proizvođača smanjuje prevoz hrane na veće daljine, smanjenjuje se potrošnja goriva i povećanje štetnih gasova u našoj okolini. Kada kupujete lokalno, pomažete da naša poljoprivredna gazdinstva prežive za mnoge godine koje dolaze.

 

                                                                                          Igor Ristić, dipl. inž.

Additional information