Vesti

Letnji poljoprivredni proizvodi-vodič

Jedna od najboljih stvari u letnjoj sezoni je obilje svežih, poljoprivrednih proizvoda! Konzumiranje sezonskih proizvoda je jedan od najboljih načina da se unese u organizam najviše hranjivih elemenata. Nikad se ne zna da li ste budući vegetarijanac ili ćete se zaljubiti u ukus nekih voćnih vrsti! Ali da bi se zaljubili, morate biti sigurni da izaberete najbolje, najslađe, najsočnije voće i povrće.

 

Kada je to moguće, izaberite sezonski proizvod!

Sezonski proizvodi je obično od lokalnog proizvođača i svež je! Proizvod je na vrhuncu zrelosti, tako  da je maksimalno ukusan i ima hranljivi sadržaj. Budući da se ne transportuje sa velike daljine, on je takođe jeftiniji! 

U sezoni su sada: krastavac, paradajz, boranija, lubenica, dinja, breskve.... 

Probajte nešto novo.

Nemojte se plašiti da eksperimentišete sa novim proizvodima! Pitajte proizvođača za savete o tome kako da se pripreme proizvodi koji oni prodaju ako niste vešti u spremanju. Često ćete morati da na najednostavniji način da izvučete najbolji ukus.

Izbor: lubenica

Tajna slatkog ukusa? Potražite veliki žutu mrlju na donjoj strani, poznate kao "sunčana tačka" za najukusniju lubenicu!

Važno SAVET: Uvek operite površinu vaše lubenice pre rezanja. Ovo sprečava bakterije koje mogu biti spolja da uđu u unutrašnjost.

Breskva

Tamnija boja breskve označava punu zrelost. Kada je u pitanju koštičavo voće kao što su breskve, nektarine i šljive, najbolje je da ih držite van frižidera, omogućavajući im da sazreju na sobnoj temperaturi. Umesto toga sazrevanje u hladnjaku ovo voće znatno gubi ukus. Breskva je namirnica u kojoj se mogu naći tragovi pesticida, pa zato i preporuka da ih dobro operete pre jela.

Paprika

Potražite paprike od lokalnih proizvođača koje imaju glatku koru i živih boja. Izbegavajte one koji su meke, imaju modrice ili mrlje.

Mnogi poljoprivredni proizvođači će dati popust za svoje proizvode u poslednjih 10-15 minuta do zatvaranja pijace, tako da ako ste u blizini u vreme zatvaranja možete kupiti kvalitetne proizvode po povoljnoj ceni.

                                                                                     Igor Ristić, dipl. ing.

Additional information