Vesti

Uručene plakete istaknutim poljoprivrednim proizvođačima iz Jablaničkog okruga

U dugoj istoriji PSSS Leskovac je menjala svoje ime, od Stanice za unapređenje poljoprivrede, Zavoda za poljoprivredu pa do Poljoprivredne i savetodavne stručne službe Leskovac, ali nikada nije menjal asvoju osnovnu delatnost, EDUKACIJA POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA I UNAPREĐENJE POLJOPRIVREDE U JABLANIČKOM OKRUGU.

U svom dugogodišnjem radu Zavod za poljoprivredu posetio je veliki broj poljoprivrednih proizvođača koji su tokom svog rada striktno sprovodili savete savetodavaca i time se istakli, kao dobri saradnici i poljoprivredni proroizvođači. PSSS Leskovac je ove godine po prvi put nagradila istaknute poljoprivredne proizvođače u jablaničkom okrugu i dodelila im Plakete.

Pored velikog broja poljoprivrednih proizvođača dodeli Plaketa prisustvovali su: Gradonačelnik Grada Leskovca dr Goran Cvetanović, Predsednik Opštine Vlasotince Zoran Todorović, Predsednik Opštine Medveđa dr Nebojša Arsić, Dekan i Prodekan Tehnološkog fakulteta, Direktor VPPŠSS iz Prokuplja, Direktor VPŠSS iz Leskovca, Direktor Fonda za poljoprivredu iz Bojnika.

Nagrađene je pozdravio Direktor PSSS Leskovac dr Bratislav Pešić, prof., a, takođe, obratio im se i gradonačelnih grada Leskovca dr Goran Cvetanović, dok je u ime nagrađenih prisutne pozdravio i zahvalio se na priznanju Živojin Pavlović, poljoprivredni proizvođač  iz Medveđe.

Živojin Pavlović - rođen u Medveđi 1949.godine. Domaćinstvo broji 11 članova. Bavi se voćarskom proizvodnjom –nasledio porodičnu proizvodnju sa tradicijom od preko 50.godina. Poseduje 3 hektara pod voćnim zasadima  i to 2 hektara pod šljivom, 1hektar pod orahom i 40 ari pod malinom. Uspešno se bavi i proizvodnjom rakije  i dobitnik je mnogih priznanja.

Radovan  Jović – rođen 1964.godine u Čekminu, gde i danas živi i radi sa petočlanom porodicom.Na gazdinstvu dominira ratarska proizvodnja od čega je 10h pod kukuruzom ,10ha pod pšenicom .Bavi se i povrtarskom proizvodnjom  na otvorenom i u zaštićenom prostoru. Poljoprivrednom proizvodnjom se bavi od 2011. godine.

Nenad  Filipović - Iz Navalina rođen je 1963. godine i već četrdeset godina se uspešno bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Pod plastenicima na površini od 1ha uzgaja paradajz, krastavac, krompir, kupus. Na otvorenom na površini od 3ha dominira proizvodnja kupusa, paprike i karfiola.

Petar Đorđević – bavi se tovom junadi od 1997. godine u Gornjoj Jajini. Poseduje savremeni objekate za tov junadi izgrađen 2006. godine,kapaciteta 50 grla. Pored toga bavi se i proizvodnom merkantilnog  i silažnog kukuruza. Ovom proizvodnjom bavi se i njegov sin Goran Đorđević koji privodi kraju izgradnju savremenog objekta za preradu mesa.

Dušan Janjić - rođen u Leskovcu 1968.godine, u porodici koja se tradicionalno bavi proizvodnjom grožđa i vina. Zasadi vinove loze su na površini od 13,5 hektara, gde dominiraju sorte za proizvodnju vrhunskih vina - Caberne sovinjon, Merlo.

Srđan Stanisavljević – Povratnik iz inostranstva, koji je u adaptirao  farmu na Vlasini (Čemerniku) u kojoj je trenutno 40 muznih grla, 900 ovaca, 500 koza, 2300 živine.Takođe na površini od 5 hektara podigao je zasad Američke visokožbunaste borovnice.

Miljković Boban – na gazdinstvu Miljković Bobana iz Bojnika rođenog 1968.godine dominira stočarska proizvodnja (12 muznih krava),  a bavi se i ratarskom proizvodnjom na površini od 6 hektara gde proizvodi pšenicu, ječam,detelinu...

Miroslav Stojiljković – iz Stajkovca rođen 1979.godine, poljoprivrednom proizvodnjom se bavi  već 15.godina. Dominantna je plastenička proizvodnja na površini od 1.30 hektara  i to proizvodnja kupusa,paradajza.paprike,krompira. U proizvodnju je uključeno 6 članova domaćinstva.

Sofranić Milosav – osmočlano gadzinstvo Sofranić Milosava iz Togočevca  na 90 ari površine pod plastenicima proizvodi kupus,krastavac,paradajz.

Dragan Stanić - iz Šišinca rođen 1971,pčelarskom proizvodnjom se bavi od malena. Danas poseduje 200 pčelinjih zajednica i uspešan je u proizvodnji meda matica, propolisa i voska.

 

Additional information