Подробнее на сайте: https://newscatch.ruhttps://hundrednews.ruhttps://unonews.ruhttps://principalnews.ru https://allnightnews.ruhttps://newsentire.ruhttps://stacknews.ruhttps://bundlenews.ruhttps://newsplain.ru https://newsdeliver.ru https://newsdone.ru https://dashnews.ruhttps://newsfire.ruhttps://foremostnews.ru
https://mirrornews.ru

Vesti

Održan Dan polja ozimih strnina 2016 u Pečenjevcu

Leskovac, 08.06.2016. godine.

Tradicionalna manifestacija Dan polja ozimih strnih žita je održana u Pečenjevcu u organizaciji PSSS Leskovac. Na oglednoj parceli u Pečenjevcu se okupilo veliki broj poljoprivrednika I predstavnika semenskih kuća. Dan polja ozimih strnina su propratile sve medijske kuće iz regiona. 

Manifestaciju je otvorio direktor PSSS Leskovac prof. dr Bratislav Pešić koji se obratio medijima i izneo podatke o zasejanim površinama i važnosti ovakvih manifestacija. "Prema podacima o zasejanim površinama u jesenjoj setvi 2015, u Republici Srbiji ukupne zasejane površine su 737.127 hektara što je više u odnosu na konačne rezultate jesenje setve u prošloj godini za 0,8%. Po kulturama zasejano je više: pšenice, za 0,7%, ječma, za 6,4 %, i raži, za 7,5%, a manje ovsa, za 12,7%. U odnosu na prosek jesenje setve (2005-2014), površine pod pšenicom povećane su za 4,8%". 

 

Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo dipl. Inž. Boban stanković je govorio o demo-ogledu i o primenjenoj agrotehnici na oglednoj parceli. "Pšenicom je na teritoriji J.O. (2015/2016) zasejano 22.000 hektara. Pšenica je imala odlično nicanje, spremna je ušla u zimski period, dobro je prezimela. Žita su trenutno fantastična sa velikim klasovima, još da zrno nalije kako treba. Pšenica dobro izgleda i obećava, ali još treba pričekati da vidimo kako će izdržati do žetve. Prema našim procenama, pšenica se, odlično drži”, ali još ništa nije gotovo (učestale promene vremena). Za sada vremenske prilike idu na ruku razvoju useva, prognozira se i solidan prosečan prinos za celu Srbiju, oko 4,5-5,0t tona po hektaru. Prema našim procenama krajem ovog meseca kombajni prvo ulaze u  ječam, zatim tritikale.  Žetva pšenice na području Jablaničkog okruga trebalo bi da počne  za jedno mesec dana.Cena - Nema još neke posebne naznake, ni od otkupljivača, a ni od proizvođača koja bi tačno bila cena otkupa pšenice i čime bi oni bili zadovoljni (bitan odnos ponude i tražnje, koliko ima zaliha i kakav je kvalitet). Tek posle prvih otkosa znaćemo na čemu smo. Zasigurno će kvalitet odrediti i cenu". 

 

OGLEDNA PARCELA

Ogled ozimih strnih žita zasejan je 06.11.2015. godine na oglednoj parceli u Pečenjevcu. Broj parcele je 2651/1. Zemljište tipa aluvijum, predusev kukuruz. Po završenoj berbi kukuruza obavljena je osnovna obrada. Đubrenje sa 250 kg NPK 16:16:16. Predsetvena priprema tanjiračom i setvospremačem. Setva ogleda je obavljena u kvalitetno pripremljen zemljišni sloj. Prihrana je obavljena 07.03.2016. sa 250 kg/ha KAN-ovim đubrivom. Tretiranje protiv korova, bolesti i štetočina. Zaštita protiv korova obavljena je preparatima Bonaca (0.4 l/ha+Tezis 10 gr/ha), žitne pijavice Fobosom i (0,1 l/ha) + zaštita od bolesti lista i stabla Akord (1,5 l/ha) prihrana - Foligal 3 l/ha. Prihrana 01.05.2016. 1 liatr/ha EkoBooster2.

U ogledu je zasejana 21 sorta strnih žita od 5 semenskih kuća.

Additional information