Vesti

Stočna bolest kvrgave kože na jugu Srbije

U Gradskoj upravi, danas je održan sastanak povodom pojave virusnog oboljenja "nodularni dermatitis" ili bolest kvrgave kože kod goveda. Osim domaćina, gradonačelnika Kruševca, u radu su učestvovali i gradonačelnici Novog Pazara, Kraljeva, Prokuplja, Leskovca, Pirota, Zaječara, kao i nadležne veterinarske i zdravstvene službe. Izjavu za medije dao je savetnik premijera prof. dr Dragan Glamočić.

                

Bolest je došla iz Afrike, nakon čega je registrovana u Bugarskoj i Makedoniji. Prenose je komarci, muve i drugi insekti, napada goveda, a simptomi su: rane na koži, oticanje nogu, kašalj, curenje iz nosa, obilna pljuvačka, infekcija oka i dr. Inkubacija traje oko mesec dana, a jedini tretman obolelih goveda je eutanazija. Virus se ne prenosi na ljude i nema razloga za zabrinutost .. Na području Srbije, bolest je evidentirana samo na teritoriji Pčinjskog okruga.

                 

Apeluje se na vlasnike goveda da sve sumnjive slučajeve prijave nadležnoj Veterinarskoj stanici, a država je formirala Operativni štab sastavljen od predstavnika iz Ministarstva poljoprivrede, unutrašnjih poslova, odbrane, zdravlja ... Sve službe koordiniraju aktivnosti u cilju suzbijanja bolesti.Na svim rizičnim punktovima, vrši se preventivna dezinsekcija, a uskoro se očekuju i vakcine iz Evropske unije.Nadoknada štete za obolela goveda već je počela i vrši se u realnom iznosu.

               

"...vrlo je važno da u radu na edukaciji i prevenciji se uključe  poljoprivredne savetodavne i stručne službe koje se nalaze na ovim područjima,jer su one vrlo glavna veza sa stočarima, istakao je dr Bratislav Pešić, Prof. obraćajući se prisutnima i dodao "...na prvom mestu je sprovođenje preventivnih zoohigiojenskih i bezbedonosnih mera, a ukoliko to ne sprovedemo, onda možemo da se bavimo, isključivo, neškodljivim uklanjanjem leševa ili prinudnim klanjem..."

Additional information