Vesti

Uticaj niskih temperatura na povrće i zaštita od mraza

Na području Jablanničkog okruga nakon 16. aprila  period toplog i stabilnog vremena smenjuje  oblačno i hladnije vreme sa periodima kiše i niskim jutarnjim temperaturama. U pojedinim krajevima bilo je i uslova za pojavu kratkotrajnog jutarnjeg  slabog mraza. Ovakvi vremenski uslovi ne pogoduju razvoju povrtarskih kultura. 

Velika temperaturna kolebanja u uslovima bez dogrevanja, kakva su poslednjih nedelju dana izazivaju stagnaciju u razvoju povrtarskih kultura a kod toploljubivih povrtarskih kultura (paprika, paradajz, krastavac) dolazi do odbacivanja cvetova. Uglavnom, na povrću u zaštićenom prostoru nema direktnih šteta. Naročito, za rast i razvoj paradajza značajna je temperature zemljišta. Pri temperaturi zemljišta nižoj od 14-15 0C spor je rast i razvoj korenovog sistema. 

Jutarnji mraz, 24. 04.2017. naneo je velika oštećenja usevima krompira na otvorenom. Stablo i listovi krompira veoma su osetljivi na niske temperature, i već na -1 do -2 nastaju oštećenja. Kod krompira stablo i listovi se mogu pojaviti ponovo iz još neproraslih ili iz sekundarnih okaca. U tom slučaju, ako je krompir planiran za ranu proizvodnju, za tržište će biti spreman za desetak dana kasnije u odnosu na planirani period. U zavisnosti od oštećenja i intenziteta mraza dolazi do smanjena prinosa. U ovom trenutku, proizvođačima se savetuje zaštita useva i tretiranje biostimulatorima kako bi se ublažilo dejstvo stresnih uslova. 

Mogućnosti zaštite useva od mraza

U uslovima niskih temperatura u plastenicima bez grejanja i na otvorenom, ako se oduži period niskih temperatura  može doći do oštećenja biljaka. Oštećenja biljaka mogu biti različita zavisno od toga da li je došlo do dužeg ili kraćeg perioda sa niskim temperaturama. Kada se povrće gaji u objektima zaštićenog prostora bez uslova za dogrevanje mogu se primeniti preventivne kako bi se biljke zaštitile od niskih temperature. Može se primeniti orošavanje biljaka dok traje mraz. Padanjem kapljica na biljci, kapi se smrzavaju na biljci i tako stvorena ledena kora štiti biljku od niskih temperature, prelaskom vode iz tečnog u čvrsto stanje oslobađanjem toplote. Orošavanje se ne sme prekidati dok traje mraz i dok temperature ne pređe 0 0C. Ova mera može pomoći u slučaju da je temperatura 2- 3 stepena ispod nule, gde se ovom merom temperatura održava na oko 0 stepeni. 

Agril – (agrotekstil) se može koristiti za zaštitu povrća od niskih temperatura kako u zatvorenom zako i na otvorenom prostoru. Zbog svog sastava održava pogodnu mikroklimu jer omogućava nesmetano disanje biljaka. Može se postaviti direktno preko biljaka ili preko povijenih žica, kočeva ili nekog drugog oslonca. Na otvorenom polju potrebno je učvrstiti krajeve jer usred strujanja vazduha ili usled dejstva vetra može doći do otkrivanja useva i odnošenja agrila. Prekrivanjem agrilom temperature se može regulisati za 5 0C.  

Zaštita biljaka dimljenjem može se primeniti paljenjem vatre sa strane odakle duva vetar i tako vetar nosi dim preko useva i štiti biljke od mraza.

                                        Jelena Stojiljković, M.Sc.

 

Additional information