Vesti

Šta donosi novi pravilnik o registraciji poljoprivrednih gazdinstava

Pravilnik o izmenama Pravilnika o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva, koji je objavljen i stupio na snagu 12. maja, donosi jednu bitnu novinu. Naime, bračni drugovi će moći da imaju dva posebna gazdinstva, što do sada nije bio slučaj.

U slučaju upisa porodičnog poljoprivrednog gazdinstva u Registar se upisuje poljoprivrednik - fizičko lice koji je nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i mogu se upisati članovi porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

U novom pravilniku navodi se da se u 2017. i 2018. godini poljoprivrednik izjašnjava da li je njegovo poljoprivredno gazdinstvo komercijalno porodično poljoprivredno gazdinstvo ili nekomercijalno gazdinstvo, prilikom upisa, odnosno prilikom prve promene podataka u kalendarskoj godini koji se odnose na upis u Registar u 2017 . godini, odnosno 2018. godini.

Sadašnje izmene pravilnika napravljene su kako bi se izašlo u susret pljoprivrednicima koji žive u selima u kojima nema tačne adrese - ulice i broja već se kao adresa vodi samo naziv sela. Mnogim poljoprivrednicima, naročito u manjim selima centralne i južne Srbije, to je predstavljalo problem s obzirom na to da je pravilnik predviđao da se s jedne adrese može registrovati jedno gazdinstvo.

Pravilnik o registraciji poljoprivrednih gazdinstava možete preuzeti OVDE.

Pravilnik o izmenama Pravilnika za registraciju poljoprivrednih gazdinstava možete preuzeti OVDE.

Additional information