Vesti

Ministar poljoprivrede Nedimović u Leskovcu

Komasacija, elektrifikacija i sistemi za navodnjavanje su tri glavne stvari koje opredeljuju budućnost srpske privrede u godinama pred nama, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije Branislav Nedimović.

Nedimović je održao sastnak sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem i na zajedničkoj konferenciji za medije govorio, posebno apostrofirajući Leskovac kao sredinu koja može da posluži za primer.

Sve mere a naročito elektrifikacija doprinose i snižavanju troškova, a s druge strane i povećanju kvaliteta proizvodnje. O voćarstvu ne treba pričati, voda je sve. Ko ima vodu, taj može da skoči sa 15 tona po hektaru na 50 do 60 i više. Danas imamo neku magičnu granici gde je moguće 100 tona po hektaru. S druge strane, omugućava da imate dve tri berbe različitih poljoprivredne kulture“, kazao je.

Po prvi put je u Ministarstvu poljoprivrede formiran Sektor za investicije.

I to će nam služiti da u godinama pred nama probamo da ovu stvar rešimo što kvalitetnije jer bez toga nema napretka u poljoprivredi Ministar Nedimović je naglasio da će oko 100 miliona dinara koje će izdvojiti Ministartsvo poljoprivrede za nastavak finansiranja elektrifikacije polja u leskovačkom kraju  biti gotova narednih 20 dana, zapravo, posao oko projektne dokumentacije u čiju izradu će se ukjučiti samo ministarstvo i ceo projekat realizovati do kraja ove godine.

Priča o navodnjavanju je jedna od najkompleksnijih priča za Srbiju. Vidite da mi radimo gore na prostoru  severne Srbije, sisteme za navodnjavanje, velike kanale za odvodnavanje pretvaramo u kanale koji će nam služiti za navodnavanje, ali tamo gde se radi voće i povrće, imamo individualne sisteme za navodnjavanje koji su nam jako važni i gde nam je ideja da smanjujemo znatno troškove kroz elektrifikaciju polja.

Gradonaćelnik Cvetanović je podsetio da je poljoprivreda konstantna tema u Leskovcu, podsećajući na sve mere koje grad preduzima u cilju njenog razvoja, s akcentom na elektrifikaciju polja.

„Kroz projekat elektrifikacije, u čemu smo lideri, uloženo je 65,6 miliona donatorskih sredstava. Izgrađeno je preko 37 kilometara elektromreže i 220 gazdinstava u 5 sela je dobilo mogućnost da da navodnjava na struju“,. Jačanje porodičnih poljoprivrednih gazdinstava može da zaustavi negativni trend odlaska ljudi sa sela. S toga su ulaganja nepogodna da bi se pojačala profitabilnost i da mladi ostaju na selu…Zelena boja je boja sveta i iz nje se rađa njegova lepota. Zato ćemo učiniti sve da leskovački kraj bude – zeleni kraj“, zaključio je Cvetanović.

Domaćini i gosti su posle prijema u sedištu lokalne samouprave obišli dva ozbiljna prerađivačka kapaciteta u Leskovcu i Lipovici, u organizaciji PSSS Leskovac koju je predstavljao direktor Dalibor Cvetanović sa savetodavcima.

Ovi poljoprivrednici već godinama imaju svoje poljoprivredno preduzeće koje se bavi proizvodnjom pekmeza, ajvara i preradom voća i povrća. Obrađuju 22 hektara obradive površine, od čega je 6 hektara u njihovom vlasništvu, a ostatak je u zakupu od države. Ministar Nedimović je obećao podsticajna sredstva i za proširenje kapaciteta Zemljoradničkoj zadruzi „Hladnjača Moravac“ u Leskovcu.

 

Additional information