Bilten radova u voćarstvu i vinogradarstvu u mesecu aprilu 2014.godine

Mesec april je karakterističan po tome što nam određuje kakva će nam godina biti po rodnosti, ako je u svih predhodnim mesecima situacija bila normalna. Posebno u našem području gde su izraženi kasni prolećni mrazevi. Zato ispred svih drugih radova moramo staviti na I mestu radove za zaštitu voća od izmrzavanja. Uspešnost zaštite od prolećnih mrazeva zasniva se na pretpostavci, da isti ne budu u dužem vremenskom trajanju i da isti ne budu ispod – 4 C°. Zato upozoravamo voćare da pažljivo prate vremensku prognozu i organizuju dežuranje u svojim voćnjacima. Na upozorenje  meteorologa na mogućnos pojave jutarnjih mrazeva voćari bi trebali, da rasporede goreći matetijal koji daje dosta dima i kada temperatura u jutarnjim časovima bude oko 0C°, da pale materijal za zadimljavanje, čime bi sprečili dalji pad temperature i spasili svoje voće od izmrzavanja . Ako se na vreme reaguje sa paljenjem vatre temperatura se može podići za čitavih 2C°, tj. spečiti dalji pad ispod 0 C°. 

 Ovo se posebno odnosi za vlasnike voćnjaka kajsije, breskve, trešnje, šljive i višnje, voće koje rano cveta . 

 Što  se tiče drugih radova u ovom mesecu, u fazi početka cvetanja, potrebno je da voćari svoje voćnjake prihrane  N đubrivom. Zavisno od vrste, starosti i intezitete gajanja u količini od 50 do 150kg čistog N po 1ha.(računati i količine date i u osnovnom jesenjem prihranjivanju). 

 Mesec april je karakterističan i po intezivnoj zaštiti svih vrsta voća. Naime, kako vegetacija buja paralerno se i paraziti razvijaju i ugrožavaju voće. Zato se upozoravaju voćari da posebnu pažnju posvete zaštiti svojih voćnjaka i istu vrše, manje više, zbog nestabilnog vremena, česte kiše, sistemicima, tako da ceo april bude pod zaštiom ovih preparata. Ovo se najviše odnosi na suzbijanje bolesti kod jabuke čađave krastavosti i pepelnice, a kod koštičavog voća sušenja cvetova i grančica (Monilija laxa) i  pegavosti lišća (Cocomices). Koristim priliku, da upozorim voćare, da  voćnjake nesmeju tretirati, u  fazi cvetanja, insekticidima, zakon je jako strog  ako dođe do trovanja pčela, a biće i slabije oprašivanje pa i smanjena rodnost. Važnost pčela za voćare smo osetili u punoj meri 2010 godine kada pčele ,zbog vremenskih uslova, nisu letele, kao i ove godine ,kod voća koje nije završilo oplodnju pre ovih kiša. Mislim da će voće imati smanjenu rodnost i ako je obilno cvetalo.

 Što se tiče drugih agrotehničkih mera potrebno je izvršiti, po rasturanju N đubriva, međurednu obradu zemljišta,  podrivačima, kako bi se zatvorila vlaga, a  ujedno izravnao teren radi lakšeg kretanja traktora pri zaštiti. 

  U vinogradima se u aprilu više poklanja pažnja agrotehničkim merama. Vrši se podrivanje, ankerisanje stubova, otezanje žica,  vezivanje lukova na žici i eventualna korekcija rezidbe.

Savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo

dipl. ing. Duško Jovanović

 

Additional information