Identifikacija patogena Erwinia amylovora u registrovanim i improvizovanim laboratorijama

Bakterija Erwinia amylovora  se nekada vrlo teško može identifikovati samo na osnovu simptoma, jer promene koje izaziva E.amylovora, vrlo često mogu prouzrokovati i neki drugi faktori biotske i abitske prirode, o čemu je bilo reči u prethodnom poglavlju.

Zbog toga je jako bitna laboratorijska identifikacija patogena. U registrovanim, specijalizovanim fitobakteriološkim laboratorijama, fakulteta i instituta,  vrlo lako se može dokazati prisustvo ovog patogena u obolelim biljnim delovima.

Medjutim u PSSS Leskovac po prvi put je načinjen pokušaj da se u uslovima improvizovanih laboratorija, na terenu, uz primenu improvizovanih metoda i postupaka dokaže prisustvo bakterije E.amylovora u inficiranim  delovima biljaka, i  u tom pokušaju dobijeni su odlični rezultati.

     

Korišćenjem čestica obolelog tkiva koji se zaranja u plod (najčešće šljive, ali i u plod jabuke, kruške, dunje, kajsije, mušmule), a potom sve to stavi u vlažnu sredinu, za vrlo kratko vreme (24 - 48 sati), dolazi do nekroze veštački zaraženih plodića i pojave kapljica bakterijskog eksudata, što je simptomatološki znak prisustva E.amylovora. Jer, vrlo često na terenu ima tipičnih simptoma bakteriozne plamenjače na biljakama domaćinima, ali nema kapljica bakterijskog eksudata, što vrlo često stručnjake može dovesti u sumnju. Ovakav jedan test dokazivanja prisustva bakterije u obolelim biljkama na terenu može biti orijentacioni i u svakom slučaju mnogo značajniji i merodavniji od vizuelne dijagnoze.

Savetodavac za zaštitu bilja

mr Gordana Jovanović

 

Additional information