Muva miner luka-Napomyza gymnostoma

Na području delovanja PSSS Leskovac obilaskom  površina pod crnim lukom na  lokalitetima Čekmin, Gornja i Donja Lokošnica, Čifluk Razgojanski  regsitrovana je pojava  oštećenih biljaka od  muve minera luka Napomyza gymnostoma. Nakon polaganja jaja i piljenja larvi dolazi do njihovog spuštanja do ovojnih ljuspica gde se  larva učauri. U ovom periodu  registrovane su lutke druge generacije muve minera. Za razliku od lukove muve ova muva-miner nikada ne prodire u unutrašnjost biljke.

Ova štetočina ima dve generacije godine – prolećnu i jesenju. Ovo je lutka druge generacije  čiji imago će se pojaviti u septembru mesecu.

   

U ovom periodu  protiv ove štetočine ne treba intervenisati insekticidima, potrebno je pratiti  pojavuodraslih muva druge generacije.Za tu namenu koriste se vodeni mamci ili žute lepljive trake.Žuto obojene posude se pune 4%formalinom ili vodom uz dodatak deterdženta i postavljaju se na površinu useva - za muvu minera kraj marta početak aprila za prolećnu sadnju i kraj septembraza jesenju generaciju.

Savetodavac za zaštitu bilja

mr Gordana Jovanović

 

Additional information