Moljac krompira (Phthorimae operculella)-skladište

Obilazeći magacine, podrume i ostale skladišne prostore za čuvanje merkantilnog krompira na području PSSS Leskovac, vrlo često se može uočiti pojava oštećenih krtola od moljca krompira  (Phthorimae operculella). 

Tokom 2014. godine imali smo obilne padavine koje nisu omogućavale  da dodje do oštećenja krtola tokom vegetacije. Medjutim, u odredjenim periodima kada padavina nije bilo,  na težim, ilovastim zemljištima  u sušnim vremenskim intervalima došlo je do pucanja zemljišta i pojave pukotina,  kroz koje se insekt uvukao u dublje slojeve zemljišta i došao do krtola gde je polagao jaja. Tako oštećene  krtole čim se unesu  u skladište omogućavaju dalje širenje ove štetočine, tako da za vrlo kratko vreme  dolazi i do većih oštećenja na krtolama. 

Ženka polaže jaja  u skladtištima na krtole u dubini okaca. U krtolama larva pravi hodnike  nepravilnog oblika i veličine, hodnici su ispunjeni izmetom, a vrlo često se  uočava  pojava crnog izmeta na površini krtole. Takodje, registruju se i komorice različitih veličina na krtolama u kojima se nalaze lutke  moljca krompira. Na tako oštećenim krtolama dolazi do pojave sekundarnih gljivica koje oštećuju krtole krompira koje nemaju upotrebnu vrednost.

U ovom momentu jedina mera koju preporučujemo jeste mehaničko uklanjanje  oštećenih krtola. Ali takve krtole na  bacati na deponije ili pored reka, kako ne bi predstavljale izvor daljeg širenja bolesti i štetočina, već ih  odnositi na deponije koje su predvidjene za tu namenu.

Sl. 1. Oštećene krtole u skladištu od moljca krompira (Phthorimae operculella).

 

Additional information